Sådan ser det nye EU-Parlament ud

VALG: Tirsdag var der frist for dannelse af politiske grupper i Europa-Parlamentet, inden de nye folkevalgte træder sammen for første gang. Den store overraskelse er DF’s nye gruppe, der bliver tredjestørst.
For at udvalg og ordførerskaber kan fordeles, når de nyvalgte EU-parlamentarikere mødes her i Strasbourg d. 1. juli, skal de politiske grupper melde deres sammensætning ud nu.
For at udvalg og ordførerskaber kan fordeles, når de nyvalgte EU-parlamentarikere mødes her i Strasbourg d. 1. juli, skal de politiske grupper melde deres sammensætning ud nu. Foto: Europa-Parlamentet
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES:

"Det er en afvejning. Politisk integritet eller indflydelse".

Sådan forklarer en kilde fra den konservative ECR-gruppe indlemmelsen af den brogede skare af partier, der har gjort de Europæiske Konservative og Reformister til den tredjestørste politiske gruppe i Europa-Parlamentet ved fristen for konstituering tirsdag.

Dermed står ECR-gruppen længere fremme i køen, når udvalgsposter og ordførerskaber skal fordeles i det nye Parlament. Til gengæld sår det tvivl om, hvilken politisk linje gruppen kan lægge, når den skal favne så bredt, som det bliver tilfældet.

Fakta

Derfor er de politiske grupper vigtige
Med en politisk gruppe kommer en række vigtige fordele. Jo større gruppen er, jo bedre mulighed for at få ting som:

- Bedre udvalgsposter

- Formands- og næstformandsroller

- Flere ordførerskaber

- Adgang til taletid i plenarsalen

- Økonomisk tilskud til personale, kontorudgifter, markedsføring mm.

- En plads i Parlamentets lederskab, den såkaldte formandskonference

En politisk gruppe skal bestå af mindst medlemmer fra mindst 7 lande og 25 medlemmer.

Farverige medlemmer
ECR's fremgang er den største overraskelse i det nye EU-Parlaments sammensætning. Gruppen, der blev stiftet af britiske Konservative, efter de i 2009 brød med Parlamentets store kristendemokratiske gruppe for at kunne lægge en mere EU-kritisk linje, fik ikke et specielt imponerende valg i slutningen af maj.

Men ved at række hånden ud til en række partier, som de færreste havde spået en plads i selskabet, er det lykkedes at få 70* mandater - tre flere end de liberale i ALDE-gruppen, hvor Venstre og Radikale sidder.

Uden en gruppe bliver man nådesløst marginaliseret af Bruxelles-maskinen, uanset hvor godt du har klaret dig ved stemmeurnerne i dit eget land.

Nigel Farage
Formand for Parlamentets EFD-gruppe

Blandt de første overraskende nytilkommende i ECR var Dansk Folkeparti og de ligeledes nationalkonservative Sande Finner.

Giver det indflydelse?
Siden kom Tysklands første folkevalgte EU-skeptikere, Alternative für Deutschland, til. Så indlemmedes den moralkonservative Bas Belder fra det hollandske reformerte protestant-parti SGP, der bygger sin politik på en streng læsning af biblen.

Derefter udvidedes kredsen med det flamske separatistparti N-VA, som i sidste uge valgte at afvise en udstrakt hånd fra den liberale gruppe, ALDE. Herfra lykkedes det også mandag at hente irske Brian Crowley, der vælger at trodse sit moderparti Fianna Fáil og gå fra de liberale ind i ECR.

Nu venter mange på at se, om den øgede medlemsskare kan veksles til indflydelse i et Parlament, som hidtil ikke har givet særlig stor plads til partier uden for den absolutte midte.

Tre små grupper
Ud over de fire store og mellemstore partier er yderligere tre grupper klar. På en femteplads er det venstreorienterede GUE/NGL, hvor Folkebevægelsen mod EU's Rina Ronja Kari sidder, blevet marginalt større end Margrete Aukens (SF) De Grønne.

Som mindste gruppe ligger Morten Messerschmidts (DF) tidligere tilholdssted, den EU-skeptiske EFD-gruppe med britiske UK Independence Party i spidsen.

Det kræver mindst 25 medlemmer fra mindst syv lande at skabe en politisk gruppe. Det er mandater, der kan veksles til poster og ordførerskaber i politiske udvalg, midler fra EU-kasserne og mere taletid i plenarsalen.

"Uden en gruppe bliver man nådesløst marginaliseret af Bruxelles-maskinen, uanset hvor godt du har klaret dig ved stemmeurnerne i dit eget land," som UKIP's leder Nigel Farage udtrykte det i sin klumme i britiske Daily Express fredag.

Le Pen søger stadig
Efter at ECR-gruppen har hentet både Dansk Folkepart, De Sande Finner og SGP hos hans EFD-gruppe, har han kun med nød og næppe fået det nødvendige antal medlemmer og lande på plads.

Det er til gengæld ikke lykkedes for franske Front Nationals Marine Le Pen, der sammen med hollandske Geert Wilders fra Frihedspartiet ellers allerede i efteråret proklamerede, at de ville gå sammen om at skabe en ny højreradikal gruppe i Parlamentet. Mandag aften gjorde Wilders klart over for det hollandske nyhedsbureau ANP, at de ikke når at finde repræsentanter for syv forskellige lande, sådan som reglerne foreskriver. Men han erklærer sig overbevist om, at det nok skal lykkes senere på året.

Skulle det ske, vil både de og EFD dog stadig sidde usikkert i sadlen. Med få lande repræsenteret, hvor af flere bare sidder med et enkelt mandat, skal der ikke meget til at splintre gruppen, sådan som det også er sket tidligere for det yderste højre.

*Opdateret d. 24.06, hvor endnu to løsgængere har fundet en gruppe. 

Dokumentation

Her er de politiske grupper:

EPP: 221 mandater
Kristendemokraterne - eller de Europæiske Folkepartier, som de rettelig hedder - er fortsat Parlamentets ubestridt største gruppe. Deres vægt er dog knapt så knusende som i sidste samling, efter de er gået mere end 50 mandater tilbage. Gruppens nye formand er tyske Manfred Weber fra CSU, hvilket er et udtryk for, at tyskerne har sat sig tungt på gruppen som langt den største nationale delegation. Bendt Bendtsen (K) bliver eneste danske medlem.

S&D: 191 mandater
EU's socialdemokratiske gruppe, S&D, forbliver andenstørst, men kommer til at mærke en anderledes intern magtfordeling, efter at blandt andre François Hollandes franske Socialister led et svidende nederlag ved valget. Pladsen som den største nationale delegation går til italienerne, efter premierminister Matteo Renzis Partito Democratico fik 31 medlemmer af gruppen - hvilket er flere end selv Tyskland kan præstere. De tre danske Socialdemokrater kommer til at sidde her.

ECR: 70 mandater
Parlamentets største overraskelse er den konservative, EU-kritiske gruppe European Conservatives and Reformists (ECR), som blev dannet rundt om de britiske Konservative, da disse trak sig fra EPP i 2009. De erobrer pladsen som Parlamentets tredjestørste gruppe fra de liberale i ALDE. Til gengæld bliver det interessant at følge, hvordan de 18 partier i gruppen skal arbejde sammen, når de skal spænde fra moralkonservative SGP fra Holland, til nationalkonservative partier som Dansk Folkeparti og De Sande Finner til de flamske separatister og økonomiske liberale N-VA, som har en fortid blandt De Grønne i Europa.

ALDE: 67 mandater
Det er en svidende lussing til Venstre og De Radikales liberale gruppe, ALDE, at de nu er forvist til pladsen som Parlamentets fjerdestørste parti. Men en tilbagegang i en række lande, og ikke mindst udraderingerne af det tyske FDP-parti, har svækket dem. ALDE har hidtil haft en nøgleposition, når EU's to store politiske grupper ikke har kunnet blive enige. Den særstilling er nu mindre given, ligesom gruppen også vil have mindre adgang til fremtrædende udvalgsposter og ordførerskaber end før.

GUE/NGL: 52 mandater
Ikke mindst på grund af en overbevisende sejr til græske Alexis Tsipras' SYRIZA-parti i Grækenland og tilkomsten af nye spanske protestpartier er det lykkedes Parlamentets mest venstreorienterede gruppe, GUE/NGL at placere sig som Parlamentets femtestørste gruppe. En storsejr til irske Sinn Fein vil også kunne mærkes i gruppen, som også byder velkommen til en irsk løsgænger med tilnavnet Ming den nådesløse og til det hollandske Dyrepartiet. Til gengæld er det græske kommunistparti KKE trådt ud af gruppen og vil hellere være løsgængere. Fra Danmark sidder Folkebevægelsen mod EU's Rina Ronja Kari fortsat i gruppen.

De Grønne: 50 mandater
Fra en plads som Parlamentets fjerdestørste gruppe er De Grønne, hvor SF sidder, blevet henvist til en sjetteplads efter massiv tilbagegang i en række lande. Det tyske Piratparti erstatter det svenske, der ikke opnår genvalg. De Grønne tabte undervejs blandt andre det flamske separatistparti N-VA og dets fire mandater til ECR, mens partiet også blev decimeret i Frankrig, hvor de ellers stod stærkt ved sidste valg.

EFD: 48 mandater
I sidste uge lykkedes det endelig UK Independence Party-leder Nigel Farage at finde medlemmer fra syv nationaliteter til sin EFD-gruppe, som på trods af et godt valgresultat måtte vinke farvel til blandt andre Dansk Folkeparti, De Sande Finner og Lega Nord, der valgte at afsøge nye partnerskaber. Blandt de nye medlemmer er den italienske komiker Beppe Grillos Femstjernebevægelse og de svenske Sverigedemokrater. Desuden har EFD samlet en utilfreds afhopper fra franske Front National op, efter hun var blevet forsøgt presset af sit parti til at opgive sin plads i Parlamentet.

Løsgængere: 52 mandater
Franske Front National, det hollandske Frihedsparti, det belgiske Vlaams Belang, italienske Lega Nord og østrigske FPÖ har hidtil ikke haft held med at få lokket nok nationaliteter med til at danne den nye højreradikale gruppe, som de ellers allerede i efteråret lagde an til. Det kan stadig lykkes dem at finde sammen med blandt andre det nye polske protestparti KNP, der fik fire mandater. Men partilederens kontroversielle udtalelser om blandt andre kvinder og jøder har gjort dem upopulære. De fem partier har på forhånd afvist at gå sammen med græske Gyldent Daggry, ungarske Jobbik og det tyske nationalkonservative NPD, som heller ikke har fundet nogen at lege med.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

Bendt Bendtsen

Formand for Synergi, fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), leder af Altingets maritime netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024