Venstre: Regeringen glemmer EU-flertallet

SAMARBEJDE: Regeringen og Enhedslisten har uden om EU-partierne afsat penge til en ny oplysningsenhed om formandskabet i Kulturministeriet. Det møder hård kritik fra Venstre, der kalder det brud på 20 års tradition.
Europaminister Nicolai Wammen mener ikke, der et et problem i en ny EU-oplysningsenhed i Kulturministeriet.
Europaminister Nicolai Wammen mener ikke, der et et problem i en ny EU-oplysningsenhed i Kulturministeriet.Foto: Folketinget
Morten Øyen

Regeringen er meget tilfreds med Europa-Nævnet. Og vi er meget tilfredse med at kunne bevillige ekstra penge til EU-oplysning. Det er et supplement, og det burde alle egentlig være tilfredse med.

Nicolai Wammen
Europaminister (S)
Fakta

EU-flertallet er en populær betegnelse for de partier i Folketinget, som typisk er EU-positive. Foruden de tre regeringspartier tæller Venstre og Konservative med. 

Med finansloven for 2012 blev der i alt afsat 10 millioner kroner ekstra til EU-området end i VK-regeringens finanslovsforslag: 7 millioner kroner til et ekstra EU-topmøde under formandskabet samt 3 millioner kroner til oplysning om formandskabet.

Europa-Nævnet blev nedsat første gang efter afstemningen om Maastricht-traktaten i 1992. Målet er at ruste danskerne til at tage stilling til europapolitiske spørgsmål gennem upartisk at støtte oplysnings- og debatskabende initiativer i den danske offentlighed.
Nævnet består af fem medlemmer, der er udpeget af undervisningsministeren. Nævnet beskikkes for et år. Det siddende nævn er beskikket frem til 31. maj 2012.

Regeringen og Enhedslisten har med finansloven oprettet en ny enhed i Kulturministeriet, der skal oplyse om EU-formandskabet. Men det møder voldsom kritik fra Venstre, der ser det som et klokkeklart brud på en lang tradition med brede flertal bag europapolitikken.

"Det er helt uhørt. Det er et brud på to årtiers sammenhold mellem partierne bag dansk europapolitik," siger formanden for Europudvalget og Venstrekvinden Eva Kjer Hansen.

Normalt er det nemlig det europapolitiske flertal i Folketinget, som sammen afsætter penge til EU-oplysning. Det er hidtil foregået gennem bevillinger til Europa-Nævnet, men den tradition har regeringen nu brudt med finansloven, der blev forhandlet på plads med Enhedslisten. Af finansloven blev det nemlig bestemt, at en ny "parallel administration" skal oprettes i Kulturministeriet.

Wammen afviser kritik
Europaminister Nicolai Wammen har hidtil ikke ment, det var hans ressort-område at forholde sig til, da det jo nu ligger hos kulturministeren. Men onsdag var det alligevel lykkedes Eva Kjer Hansen at få europaministeren i Folketingssalen for at besvare spørgsmål omkring den nye EU-oplysningsenhed.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024