Tale ved Folketingets åbningsdebat

At kunne række ud efter sine drømme. At kunne træffe sine egne valg. At kunne tage ansvar for sig selv og sine og være en aktiv borger i samfundet. Muligheder for mennesker. Det er grundlæggende det, som Radikale Venstre arbejder for og til alle tider har gjort. For vi tror på den enkelte, og vi tror på fremtiden.


Det lyder måske højtflyvende. Eller i hvert fald et par luftlag højere, end de diskussioner, der til tider kan præge hverdagen her på Christiansborg. Om forskellen på standpunkter og holdninger. Om nulvækst eller udgiftsstop.


Jeg er stolt af regeringen. Fra dag ét har vi arbejdet for at trække Danmark i en ny retning. Vi har skabt råderum til, at vi kan investere i vores samfund og i fremtiden. Vi fører en økonomisk politik, som sikrer holdbarhed mange år frem, som værner om tilliden til Danmark, og som skaber i tusindvis af arbejdspladser.


Det er jeg stolt af. Det er forudsætningen for alt det andet, vi gerne vil. Men økonomisk politik viser ikke i sig selv, hvad det er, vi vil med Danmark.


Det er Radikale Venstres ambition, at Danmark skal være mulighedernes land. Og den ambition er regeringen godt i gang med at gøre til virkelighed.


Når vi har gennemført en omfattende reform af folkeskolen og investeret mere end nogen anden regering i uddannelse, så er det fordi uddannelse giver muligheder som få andre ting. Uddannelse er et privilegium, som alle danskere skal have del i. Uanset social baggrund.

Det er derfor, vi har givet børnene nye rammer for at få en varieret skoledag hvor forskellige børn kan lære forskelligt. Tag for eksempel en tur forbi Frederiksberg Ny Skole, hvor man har taget forskud på reformen. Her starter dagen med forskellige aktiviteter til forskellige børn – læsning, lektiehjælp, dialog med den enkelte elev. Her samarbejder man med musikskolen i den meget lange frokostpause – hvor der også er andre aktiviteter, børnene kan vælge. Som det seneste tiltag er skolen begyndt at arbejde i grupper på tværs af børnenes alder for at kunne tilpasse undervisningen til børnenes forskellige behov.


Også den netop fremlagte erhvervsskolereform handler om muligheder. Emilie skal trygt kunne vælge den uddannelse, hun ønsker, uden at være bange for at lukke døre til fremtiden.


Tværtimod skal det være helt naturligt at se en erhvervsuddannelse som et valg med mange muligheder: Ud i job og tjene penge og så senere, måske, bygge ovenpå med en akademiuddannelse eller en bachelorgrad. Også det faglige niveau og det sociale miljø skal have et markant løft, så flere unge kan se sig selv på en erhvervsuddannelse.


Men reformen handler også om Danmarks muligheder. For vi har brug for dygtige faglærte i fremtiden. Kvaliteten i vores produktion, byggeri og servicesektor afhænger af dem. I det hele taget er uddannelse en investering i Danmarks fremtid. Det gælder både for den enkelte, som tager uddannelsen og for samfundet. Virksomhederne har brug for både kloge hoveder og kloge hænder.


Intet er så meget værd som at kunne klare sig selv og kunne træffe sine egne valg. Men det er ikke alle, der har mulighed for det i dag. Vi tror på den enkelte og på, at det nytter med en håndsrækning til at få fodfæste i eget liv igen. Også her har regeringen gjort en mærkbar forskel.


• Fattigdomsydelserne er afskaffet. Indfører vi dem igen, ville vi få 2.500 flere fattige børn i Danmark. 2.500 børn. I hjem uden overskud eller ressourcer til at få en ny start.


• Regeringen har fremlagt konkrete sociale mål. For eksempel vil vi nedbringe antallet af udsatte unge, der begår kriminalitet. Det er en investering i deres og i vores fremtid. I et trygt Danmark.


• I vores reformer hjælper vi mennesker videre frem for at parkere dem på passiv forsørgelse. For eksempel når det gælder førtidspension, hvor vi insisterer på, at kommunerne leverer en målrettet indsats til den enkelte, så alle dem, der kan, kommer tilbage i arbejde.


Alle mennesker skal have et ordentligt afsæt til selv at tage ansvar og træffe valg. Det afsæt skal vi give dem, der har brug for det. Men så skal vi også træde tilbage og give plads til det initiativ, der findes hos den enkelte og mennesker imellem. Det har en værdi i sig selv, at løsninger findes og veje vælges af den enkelte frem for af systemet.


Vi vil forandre for at udvikle. Ikke for at bevare. Ikke med det ene mål at få råd til skattelettelser, men fordi vi insisterer på at få et bedre samfund. Og vi ved, at det kræver investeringer. Ny teknologi åbner nye muligheder – men kun hvis vi investerer. Uanset om vi taler velfærd eller grøn omstilling.

Regeringen trækker Danmark i en grønnere retning. Med vores harmonisering af beskatning af olien i Nordsøen har vi truffet et valg til fordel for en mere effektiv og langt grønnere infrastruktur i Danmark.


Det er en beslutning, som vil øge velfærden, produktiviteten og bæredygtigheden i Danmark. Og det er faktisk ikke helt til at forstå, at Venstre ikke vil være med til det.


Men formanden for Global Green Growth Institute har desværre aflyst al snak om grøn vækst i Danmark. Det har vi ikke. Og ude i verden søger man også grønnere løsninger. Det skal vi udnytte ved at understøtte den førerposition, som danske virksomheder som Grundfos, Danfoss og Rockwool og andre allerede har på området. Det kræver naturligvis investeringer.


I dag – lige præcis i dag - er det 23 år siden, at Tyskland igen blev ét land efter at have været skilt af jerntæppet i årtier. Længere væk er det ikke. Og alligevel er det som om, at alle har glemt, at der var engang, hvor vi ikke kunne rejse frit rundt i Europa. Ikke kun på grund af jerntæppet, men også fordi vi i Vesteuropa ikke var nået så langt i vores samarbejde, som vi er i dag.


Den europæiske patentdomstol er seneste skridt i det samarbejde. En helt åbenlyst god idé. Styrkede rettigheder og færre byrder til virksomhederne. Bedre grundlag for vækst og nye job i Danmark. Det burde vi kunne finde et stærkt flertal her i Folketinget for.


Vores projekt rækker videre end denne politiske sæson og videre end denne valgperiode. Det er større end stilkarakterer og meningsmålinger. Det handler om de mål, vi sigter mod. Om at finde nye løsninger og nå resultater sammen.


Og vi vil samarbejde med dem, der vil, for at nå resultaterne. Vi tror på, at der altid er noget, vi kan være fælles om. Men vi vil ikke vige fra, at det også kræver investeringer. Og at skattelettelser ikke er det eneste svar. Og da slet ikke, hvis konsekvensen er nulvækst som den eneste fattige ambition, man har for vores fælles velfærd.


Det handler om at løse Danmarks problemer, bringe os godt ind i fremtiden, om at give alle mennesker mulighed for at tage ansvar og træffe egne valg – uanset hvilken baggrund vi har, og uanset de ting, der måtte ramme os undervejs i livet. Det er radikal politik, og jeg er stolt af den her regering.

 


Dette indhold er leveret automatisk via RSS uden ansvar for Altinget