Ny digitalisering fokuserer på effektivisering

NYHED: Regeringen, KL og Regionerne bruger digitaliseringsaftale frem til 2010 til at sætte fokus på effektiviseringsgevinster i det offentlige.
Danskerne skal fremover nemt kunne komme i digital kontakt med det offentlige.
Danskerne skal fremover nemt kunne komme i digital kontakt med det offentlige.Foto: Colourbox
Henrik Theil

Den offentlige forvaltning har i flere år været undervejs med en øget digitalisering, og nu får processen et ekstra skub med den tredje aftale mellem regeringen, KL og Danske Regioner om digitaliseringsindsatsen frem mod 2010.

Strategien består af 35 konkrete initiativer, som skal gennemføres frem til 2010, herunder udviklingen af en ny digital signatur, en fælles standard for Den Elektroniske Patientjournal, EPJ og den digital postboks til breve fra det offentlige.

Aftalen præsenteres med fokus på, at den enkelte borger og virksomhed oplever den digitale kommunikation som en naturlig måde at kontakte det offentlige, ligesom der skal være fokus på at give øget service f.eks. med sms'er til at påminde om lægebesøg, aftaler på sygehuse ol. Borgere og virksomheder skal med ét klik kunne vælge at modtage alle breve fra det offentlige digitalt.

"Strategiens succes skal derfor i sidste ende vurderes på, om den har medvirket til at gøre livet lettere for vores kunder - borgerne og virksomhederne," siger KL´s formand Erik Fabrin (V).

De offentlige digitaliseringsprojekter skal tage udgangspunkt i modtageren - borger og virksomheder. Den offentlige forvaltnings egen opbygning og struktur skal altså ikke diktere udformningen af de digitale løsninger. Omdrejningspunktet i den borgerrettede indsats er hjemmesiden borger.dk, som skal fungere som fælles indgang til hele den offentlige sektor, hvor andre hjemmesider som SKAT.dk og Sundhed.dk peger videre.

"Vores fokus er naturligvis i høj grad sundhedsområdet, hvor sundhed.dk også i fremtiden skal være befolkningens enkle, direkte indgang til hele sundhedsområdet. Dette understreges også af, at sundhed.dk lige er blevet kåret til verdens bedste sundhedsportal indenfor sundhedsområdet. Erfaringer herfra tager vi os med i det fællesoffentlige samarbejde," siger Danske Regioners formand Bent Hansen (S) i en kommentar til den nye aftale.

270 millioner til digitalisering
To andre væsentlige elementer i digitaliseringsprocessen er således rationaliseringstanken, hvor der flyttes arbejdskraft fra administration til borgerservice, samt at myndighederne på alle niveauer koordinerer deres indsats, herunder at de prioriterer de projekter, der giver de væsentligste gevinster.

Pengene til den nye plan er dels finansieret over den netop indgåede aftale om kommunernes og regionernes økonomi, ligesom regeringen bidrager via Finansloven. I alt er der tale 270 mio. kr., men effektiviseringsgevinsterne er også med til at betale for fremtidens digitale offentlige forvaltning.

Strategiens mål er en sammenhængende og effektiv digitalisering af den offentlige sektor, og det betyder, at større, velafgrænsede områder af den offentlige sektor, kaldet domæner, får udpeget "domænebestyrelser". De har ansvaret for selv at fremsætte forslag til digitaliseringsprojekter på tværs af ressortområder, myndighedsniveauer og relevante parter. Forslagene skal tage udgangspunkt i konkrete forretningsmæssige behov, og de skal som minimum finansiere sig selv af afledte effektiviseringer eller omprioriteringer inden for domænet.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024