200 millioner til sundheds- og fødevareforskning

BEVILLING: 13 forskningsprojekter inden for sundheds- og fødevareområdet har fået bevilget 194,5 millioner kroner fra Det Strategiske Forskningsråd.
195 millioner kroner er på vej til 13 forskningsprojekter inden for fødevare- og sundhedsområdet.
195 millioner kroner er på vej til 13 forskningsprojekter inden for fødevare- og sundhedsområdet.Foto: Colourbox
Michael Hjøllund
Udvikling af billig proteinrig mad, forebyggelse af sygdomme i byg-afgrøder og forskning i svinesygdomme.

Det er målet med nogle af de 13 forskningsprojekter, der i dag har fået bevilget i alt 194,5 millioner forskningskroner. Pengene kommer fra Det Strategiske Forskningsråd.

Rådet havde modtaget ansøgninger fra 116 projeter, der samlet søgte om to milliarder støttekroner.

"Det har været en meget svær udvælgelsesproces, fordi vi har siddet med så mange ansøgninger," siger Lars Hindrichsen, der er formand for programkomiteen for sundhed, fødevarer og velfærd.

Dokumentation
Bevillinger fra Programkomiteen for sundhed, fødevarer og velfærd

Årets største bevilling - på 20 mio. kr. - går til professor, MSO Jakob Holm Nielsen fra Københavns Universitet, der skal lede projektet HAPFAM. Det skal udvikle sund og billig proteinrig mad til det afrikanske marked og dermed også skabe vækst i fødevaresektoren ved at udvikle nye, sunde, danskproducerede, konkurrence- og bæredygtige fødevarer.

Professor Richard Holstein Ipsen, Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet, får 17.423.964 kr. til et projekt, der skal udvikle mad med en struktur og konsistens, der hurtigere giver en følelse af mæthed. Disse produkter vil være målrettet mod forbrugere, der ønsker at have bedre kontrol over deres vægt og kan derved bidrage i kampen mod overvægt.

Lektor Elena Simona Radutoiu, Institut for Molekylærbiologi og Genetik - Plante Molekylærbiologi, Aarhus Universitet, får 15.171.566 kr. til et projekt om ramularia bladplet i byg - en sygdom, der i værste fald resulterer i et udbyttetab på 35 pct. Målet er at udvikle værktøjer, der kan bruges til forædling af tolerante sorter såvel som til tidlig diagnosticering af sygdomsudbrud.

Lektor Peter Stougaard, Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet, får 11.824.503 kr. til - meget populært sagt - at udvikle de humane mælke-oligosakkarider, der er i modermælk kunstigt, så man industrielt kan fremstille HMO til modermælkserstatninger, specielle ernæringsprodukter og medicinske behandlinger.

Professor Søren Johannes Sørensen, Biologisk Institut, Microbiology, Københavns Universitet, får 13.253.043 kr. Hans gruppe skal belyse, hvordan mikrobielle konsortier kan anvendes som bioteknologisk værktøj, og med den viden finde nye måder, hvorpå affald kan genanvendes på bæredygtig vis, så et bekosteligt affaldsproblem kan vendes til en profitabel produktion.

Sektionsleder Ole Nybroe, Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet får 19.260.208 kr. til et projekt, der skal bidrage til en bæredygtig anvendelse af P-ressourcer i fremtidens fødevareproduktion. Forskningen har stor kommerciel værdi, idet mikrobielle produkter på sigt kan supplere eller erstatte traditionel P-gødning. Projektets resultater kan dermed føre til større samfundsmæssig robusthed mod de økonomiske og geopolitiske udfordringer, som følger af den forventede knaphed på råfosfat.

Professor Finn Skou Pedersen, Institut for Molekylærbiologi og Genetik - Genmedicin, Aarhus Universitet, får 15.199.389 kr. til at finde en vaccine mod PRRS - det er den vigtigste smitsomme svinesygdom på verdensplan med stor indvirkning på dyrevelfærd og landbrugsøkonomi. Ydermere kan misbrug af antibiotika til kontrol af luftvejsproblemer ved PRRS udgøre en risiko for folkesundheden.

Professor Søren Balling Engelsen, Institut for Fødevarevidenskab, Kvalitet og Teknologi, Københavns Universitet, får 17.780.464 kr. til at udvikle en helt ny fremgangsmåde til at optimere rensning af procesvand, der kan skabe et konstant vidensbaseret pres mod at minimere vandforbrug og -spild.

Professor Hans Stødkilde-Jørgensen, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet, får 17.354.883 kr. til et projekt, hvor man - takket være en helt ny MR-scanner - kan måle vævs omsætning af fedt, sukker og proteiner med hidtil ukendt følsomhed. Dermed kan man forstå, hvordan kostens indhold af disse stoffer knytter sig til sygdomsudvikling og via dette kunne bidrage til sygdomsforebyggelse af fx åreforkalkningssygdomme, diabetes og overvægtsforårsagede sygdomme.

Bevillinger fra Programkomiteen for individ, sygdom og samfund:

Der er to ordinære bevillinger samt to bevillinger under rådets samarbejdsprojekt med Indien.

De ordinære bevillinger er gået til :

Professor Ib Christian Bygbjerg, Københavns Universitets Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi, får 17,9 mio. kr til at undersøge, hvad anæmi før og under graviditeten kan betyde for livsstilssygdomme i voksenlivet som diabetes og hjertekarsygdomme. I Danmark har 12 pct. af gravide kvinder anæmi, i u-landene er tallet langt højere.

Professor Torben Falck Ørntoft, Aarhus Universitets Institut for Klinisk Medicin og Aarhus Universitetshospitals Molekylær Medicinsk Afdeling, får 20 mio. kr. til en forskningsalliance, der skal finde en sikker og let metode til at screene for tarmkræft. Nu undersøger man, om der er blod i afføringen, og det vil ca. 50 % af befolkningen takke nej til. Alliancen vil finde ud af teste på en blodprøve, og erfaringen er, at undersøgelser baseret på blodprøver typisk opnår en patientdeltagelse over 90 % .

Bevillinger fra puljen til samarbejde med Indien:

Professor Allan Arthur Vaag, professor på Rigshospitalets afdeling for endokrinologi, får 4,6 mio. kr. til, i tæt samarbejde med indiske forskere, til at undersøge epigenetikkens rolle i den onde cirkel mellem diabetes og graviditet. De har tidligere vist, at børn af kvinder med graviditetsdiabetes udviser betydelig øget risiko for at begynde at udvikle type 2-diabetes allerede i 20-årsalderen. Nu håber de bl.a. at finde ud af, hvordan man kan forudsige udviklingen af type 2-diabetes med henblik på at undgå den.

Professor Steven Michael Cohen, Københavns Universitet, Institut for cellulær og molekylær medicin, får 5 mio. kr. til at få defineret det fulde repertoire af tumorhæmmere, der samarbejder med klinisk vigtige kræftmutationer. I projektet samles forskere i Danmark og Indien for at identificere nye tumorhæmmere, vurdere deres roller i sygdomme hos mennesker samt at udvikle nye biomarkører.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024