Kontrollen af foder 3. kvartal 2002

Tina Møller
Dokumentation
Plantedirektoratet har netop offentliggjort resultaterne af kontrollen med foderstoffer i 3. kvartal 2002. Der er i kvartalet udtaget og analyseret 774 prøver, hvoraf de 721 er foderblandinger og 53 er fodermidler. Prøverne er analyseret for indhold af næringsstoffer, aminosyrer, mineraler, tilsætningsstoffer, samt uønskede stoffer, herunder kød- og benmel.

Foderstoffer med animalsk protein
Kontrollen af reglerne om anvendelse af animalsk protein viser, at der fortsat er problemer i foderstofvirksomheder med overholdelse af bestemmelserne om adskillelse og mærkning af færdigpakket foder. Andelen af overtrædelser er steget fra 2. kvartal til 3. kvartal 2003.

Ved 39% af tilsynene på foderstofvirksomheder er det konstateret, at adskillelsen mellem foder med indhold af animalsk protein og foder, der ikke må indeholde disse produkter, ikke er tilstrækkelig. I langt de fleste tilfælde skyldes denne overtrædelse utilstrækkelig adskillelse mellem sækkevarer.

Det vil ved uheld kunne give anledning til forurening af foder beregnet til drøvtyggere. Plantedirektoratet vil med virkning fra 4. kvartal 2002 offentliggøre navnene på de virksomheder, der ikke overholder bestemmelserne om adskillelse o.l. af foder med og uden indhold af animalsk protein.

Ved kontrol af anvendelsen af foderstoffer med animalsk protein på bedrifter blev der ikke konstateret overtrædelser af reglerne.

Plantedirektoratets analyser af foderstofprøver
I 1 af 153 undersøgte prøver, som Plantedirektoratet har udtaget af foder, er der i en prøve af fuldfoder til svin påvist ikke deklarerede bestandele af fisk. Ved de særlige BSE eftersyn er der i 124 prøver fundet kød- og benmel i 8 prøver, svarende til 6,5%.

Næringsstoffer
43 ud af 322 prøver, der var analyseret fuldstændigt, svarende til 13,4%, havde afvigelse for et eller flere næringsstoffer. I 2. kvartal var det 10,9% af prøverne. Værst ser det ud for foderblandinger til fisk hvor 7 prøver ud af 23 havde en eller flere afvigelser.

Aminosyrer
51 prøver er kontrolleret for indhold af aminosyrer. 8 prøver svarende til 16% indholdt mindre methionin end deklareret, mens 1 prøve indholdt for lidt lysin.

Mineraler
I 96 prøver er der foretaget 340 analyser for mineraler. 16 prøver, svarende til 17% af prøverne, viste et afvigende indhold.

Nikkel
9 prøver er i kvartalet færdiganalyseret for indhold af nikkel. I 7 prøver kunne ikke påvises nikkel, mens 2 prøver havde et indhold på 2-10 mg/kg. Ingen prøver indeholdt mere end 10 mg/kg.

Screening for forbudte antibiotika
I ingen af de 25 analyserede prøver blev der påvist indhold af antibiotika.

Aflatoxin
6 prøver er kontrolleret for indhold af aflatoxin siden sidste kvartal. I ingen af de kontrollerede prøver er der påvist indhold af aflatoxin.

Sammensætning af foder
5 af de 87 prøver af foderblandinger, hvor sammensætningen er kontrolleret, viste afvigelser i forhold til det deklarerede indhold på mærkningssedlen.

Yderligere oplysninger:
Afdelingsleder Niels Ellermann, Plantedirektoratet, tlf: 45 26 36 00.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024