Strategi for dyrkning af GMO-afgrøder

Tina Møller
Dokumentation
Det vil være den, der dyrker genmodificerede afgrøder, som får ansvaret for at holde GM-afgrøderne på sikker afstand af økologiske og andre GM-frie afgrøder. Det er hovedbudskabet i den strategi for sameksistens, som fødevareminister Mariann Fischer Boel i dag sender i høring.

Strategien lægger op til, at der fastsættes en række krav til dyrkning af genmodificerede afgrøder i Danmark. Det drejer sig blandt andet om afstandskrav mellem marker med GM-afgrøder og nabomarker med GMO-frie afgrøder, dyrkningsintervaller, kontrol med spildplanter etc. Derudover foreslås det, at producenter, som dyrker genmodificerede afgrøder, skal informere naboer og samarbejdspartnere. Samtidig skal landmænd uddannes i dyrkning af GM-afgrøder.

Det har været afgørende for mig, at det er GM-landmanden, som bærer byrden. De landmænd, som ønsker at prøve kræfter med de nye afgrøder, får mulighed for det. Og dem, der hellere vil være fri, kan fortsætte, som de altid har gjort. Det giver en afbalanceret model, som kan sikre valgfriheden i dansk landbrug, siger fødevareminister Mariann Fischer Boel.

Fødevareministeriet har drøftet strategien med en bred vifte af organisationer i en kontaktgruppe. Forslagene i strategien bygger på en faglig rapport om sameksistens mellem genetisk modificerede, konventionelle og økologiske afgrøder fra en såkaldt udredningsgruppe under ledelse af Danmarks JordbrugsForskning og med deltagelse af en række andre offentlige forskningsinstitutioner med ekspertise på området. Rapporten blev offentliggjort i januar, og ved udgangen af februar fulgte en udredning om de juridiske aspekter af sameksistens. Det danske strategiarbejde om sameksistens er det første af sin art i Europa. Når høringen slutter i begyndelsen af maj, vil strategien blive tilpasset og oversendt til Folketinget.

Fødevareminister Mariann Fischer Boel forventes at præsentere et lovforslag om sameksistens i efteråret 2003.

Kommerciel dyrkning af GMO-afgrøder stiller myndigheder og erhverv overfor en række udfordringer og muligheder. Det er vigtigt for forbrugernes tillid og landbruget, at disse udfordringer og muligheder håndteres på et oplyst grundlag og i dialog med offentligheden.

Folketinget vedtog den 29. maj 2002 Lov om ændring af lov om miljø og genteknologi. Der er herefter i §13, stk. 3 indsat følgende bestemmelse: "Fødevareministeren fastsætter regler, der inden for EU-lovgivningens rammer stærkt begrænser spredningsrisikoen til andre marker, herunder økologiske marker."

Fødevareministeren har på den baggrund taget initiativ til at udarbejde en strategi for sameksistens mellem genetisk modificerede, konventionelle og økologiske afgrøder. Læs fødevareministerens pressemeddelelse om arbejdet her (Pressemeddelelse af 8. maj 2002)

Arbejdet blev sat i gang den 24. juni 2002, hvor kontaktgruppen holdt sit første møde.

Arbejdet med strategien for sameksistens har tre overordnede målsætninger:

For det første skal der foretages en faglig udredning af spredningsproblematikken samt mulige virkemidler. Det er vigtigt, at udredningen foretages af velkvalificerede og uafhængige eksperter og forskere. Der er derfor nedsat en særlig udredningsgruppe bestående af faglige eksperter og forskere fra Danmarks Jordbrugsforskning, Landbohøjskolen, Risø, Danmarks Miljøundersøgelser, Fødevareøkonomisk Institut samt Plantedirektoratet. Udredningsarbejdet ledes af Danmarks Jordbrugsforskning. Udredningen skal inddrage og basere sig på den eksisterende viden på området.

For det andet skal det juridiske råderum for en regulering afdækkes. Sameksistens-problematikken er i dag ikke reguleret. De juridiske rammer for en regulering skal afdækkes i forhold til dansk ret samt EU-retten. Endvidere skal der på basis af den faglige udredning opstilles scenarier for sameksistens, som kan danne udgangspunkt for en regulering. Opgaverne varetages af en strategigruppe bestående af Miljøministeriet og Fødevareministeriet. Strategigruppen ledes af Fødevareministeriet.

For det tredje skal der være åbenhed og dialog om arbejdet. Der er derfor nedsat en bredt sammensat kontaktgruppe, som skal fungere som en aktiv sparringspartner for Udredningsgruppen og Strategigruppen. Kontaktgruppen består af Forbrugerrådet, Danmarks Naturfredningsforening, Landbrugsraadet, Fødevareindustrien, Økologisk Landsforening, Dansk Familielandbrug, Landboforeningerne, Brancheudvalget for Frø samt bestyrelsesformanden for Forskningscenter for Økologisk Jordbrug. Der har været stor interesse for at deltage i arbejdet, og alle inviterede har takket ja til at indtræde i kontaktgruppen.

Kontaktpersoner:
Kent Harnisch: 33 92 20 90 / 26 84 96 07, [email protected]

eller

Jette Petersen: 33 92 20 55 / 22 20 17 33, [email protected]


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024