Fremgang i økonomien for biogasanlæg

Tina Møller
Dokumentation
De seneste år har vist en positiv udvikling i biogasfællesanlæggenes økonomi. De fleste af de 20 eksisterende anlæg har nået eller passeret det økonomiske balancepunkt. Men anlæggene er sårbare overfor svigtende affaldsleverancer, og ændrede afregningsvilkår for den producerede energi.

Det fremgår af rapport nr. 150 Økonomien i biogasfællesanlæg fra Fødevare-økonomisk Institut.

Fremgangen er nået gennem en målrettet indsats fra anlæggenes driftspersonale og ledelse samt branchens firmaer. Der er opbygget betydelig know-how mht. etablering og drift af anlæggene. Det har medført gradvist forbedret drift og økonomi.

Det har vist sig, at driften af biogasfællesanlæg medfører andre miljøgevinster end selve produktionen af vedvarende energi. Der opnås en forbedret nærings-stofudnyttelse, emissionen af drivhusgasser som methan og lattergas reduceres, og der recirkuleres betydelige mængder organisk affald.

Initiativet til at opføre biogasfællesanlæg er ofte blevet taget af landmænd, der så anlæggene som en mulig hjælp til at kunne leve op til stadigt strengere mil-jøkrav. Især kravene til lagerkapacitet og omfordeling af overskydende husdyr-gødning var stærke incitamenter i perioden frem til midten af 1990´erne. Siden 1998 er der imidlertid ikke etableret nye fællesanlæg i Danmark.

Der arbejdes nu en række steder i landet med konkrete planer for etablering af anlæg. Den fornyede interesse skal ses i sammenhæng med mulighederne for at kombinere biogasanlæg og gylleseparering, idet der nu kan opnås lempelser på harmoni- og arealkrav ved separering af gylle. Samtidig er afregningsvilkårene for el produceret fra biogas for nylig blevet afklaret.

Forude venter imidlertid også nye udfordringer. Udbygning med nye anlæg medfører øget konkurrence om organisk industriaffald, der må tilføres, for at opnå en tilstrækkelig energiproduktion. Desuden er der netop indført nye skær-pede regler for håndtering af affald af animalsk oprindelse. De nye hygiejne-krav medfører givetvis behov for betydelige merinvesteringer, og øgede drifts-omkostninger, for en række af de eksisterende anlæg.

Yderligere oplysninger: Forsker Kurt Hjort-Gregersen, tlf. 65 50 41 67, e-mail: [email protected].
Forskningschef Johannes Christensen, tlf. 35 28 68 70, e-mail: [email protected],
Fødevareøkonomisk Institut, Rolighedsvej 25, 1958 Frederiksberg C


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024