78 landmænd indgår kvælstofkontrakter

Claus Iversen
Dokumentation
78 landmænd har fået tilsagn om tilskud til at reducere deres kvælstofkvote på i alt 27.600 ha jord. Dermed er der udsigt til at udvaskningen af kvælstof til grundvandet bliver mindre og vandmiljøet i områderne bliver renere. Dette giver endvidere en større mangfoldighed i den omkringliggende natur.

Direktoratet for FødevareErhverv modtog i alt 121 ansøgninger om tilskud til at formindske kvælstofkvoten, heraf har 43 landmænd fået afslag, 8 landmænd af formelle grunde, mens 35 landmænd har fået afslag fordi deres bud var for dyrt.

Det højeste bud som Direktoratet har accepteret var på 29 kr. pr. kg N og den laveste reduktion af kvælstofkvoten var på 20%. I gennemsnit havde disse 78 landmænd tilbudt en pris på 26 kr. pr. kg N og en reduktion af kvælstofkvoten på 33%. Samlet set udgør tilsagnsrammen for hele den 5-årige periode 23 mio. kr.

Det er andet år, at ordningen med tilskud til at reducere kvælstofkvoten udbydes. I alt er ca. 47.000 ha omfattet af ordningen og Direktoratet for FødevareErhverv forventer at forbruget af kvælstof falder med 410 tons på et år. Det vil bidrage til opfylde målene i Vandmiljøplan II.

Kvælstofkontrakter er en del af de miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger, som landmænd i hele landet kan søge om at få del i. Tilbuddet gælder altså ikke kun landmænd i de særlige miljøfølsomme områder. Ordningen er et supplement til den nuværende indsats for at fremme miljøvenligt jordbrug. Hvert år i januar eller februar måned vurderer man, om ordningen kan udbydes det pågældende år.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024