Meningsmålinger flytter mandater

På baggrund af marts-meningsmålingerne har FødevareTinget fået beregnet, hvor mandaterne falder ved valg nu. Redaktionen vurderer på den baggrund, at det ser lysere ud for Vs og Rs fødevareordførere.
Claus IversenGitte Madsen

Zenia Stampes kandidatur er nemlig i højere grad en trussel mod Mette Geil, end den er mod Martin Lidegaard. Højskoleforstanderen vil højst sandsynligvis miste en stor del af de kvindestemmer, som var forudsætning for hendes overlegenhed i forhold til fødevareordføreren.

FødevareTinget
Om Lidegaards muligheder for genvalg
Regeringen er tilsyneladende godt i gang med at rette skuden op igen, hvad angår vælgertilslutning. Ifølge valgprofessor Sørens Risbjerg Thomsens vejede snit over meningsmålingerne fra marts, er de borgerlige partiers tilbagegang stoppet. Det betyder, at Venstre ligesom i februar ligger til at miste 8 mandater, mens støtterne hos Dansk Folkeparti også ser ud til at være nødlandet på en tilbagegang omfattende tre mandater. Ifølge FødevareTingets vurdering hjælper det dog hverken Venstres fynske gruppeformand Erik Larsen, den politiske ordfører Jens Rohde eller fødevareordfører Henrik Vestergaard. Situationen i de tre venstrefolks amter/storkredse er nemlig stadig præget af benhård konkurrence. Spinkelt håb for V-fødevareordfører
På Fyn varmer den tidligere indenrigsminister Britta Schall Holberg op til et brusende come-back, og i Søndre Storkreds fortsætter de københavnske Venstrefolks indædte kamp for at få jyske Rohde til at fortryde sin opstilling i Rådhus-kredsen. For Henrik Vestergaards vedkommende bringer martsprognosen et lille glimt af håb med sig, idet Venstre kun står til at miste et mandat i Århus Amt mod to i februar. Det forventes dog at være den 38-årige lærer og skoleleder, Anne-Mette Winther Christiansen, der løber med det tilbagevundne mandat for næsen af Vestergaard. Anne-Mette Winther Christiansen kan sandsynligvis trække på den popularitet, som hendes mor, Else Winther Andersen, har nydt i de århusianske valglokaler. Winther-klanens andet skud på stammen er nemlig ligesom sin mor opstillet i Grenå-kredsen, der har mange V-medlemmer i forhold til sin størrelse, og hun skiller sig betydeligt ud i forhold til horden af midaldrende mænd på stemmesedlen under V i Århus Amt. Alene den demografiske særegenhed vil formentlig indbringe en del stemmer rundt omkring i hele amtet, og tiltrækningen af pigestemmer forstærkes sandsynligvis af, at Anne Mette Winther Christiansen har typiske kvindeområder, som sine mærkesager. Hun har således et stærkt ønske om at komme i Folketinget og præge politikken især på social- og uddannelsesområdet. Vestergaards eneste chance består ifølge FødevareTingets vurdering i, at beskæftigelsesminister, Claus Hjort Frederiksen får gjort sig selv så upopulær i lokalområdet, at han ikke opnår det mandat, som partiet forventer, han skal have i Randers-kredsen.
Hanne Severinsen på Gaden
Til gengæld for det tilbagevundne mandat i Århus Amt, mister Venstre som noget nyt i marts-prognosen et mandat i Ringkøbing Amt. Det bliver efter al sandsynlighed Hanne Severinsen, der må vinke farvel til sædet i folketingssalen. Hun sidder således på det markant yderste V-mandat i Ringkøbing Amt, når man kigger på valgresultatet fra 2001. Man kan dog ikke udelukke, at Severinsen som den eneste kvinde på listen, kan redde skindet. I så fald er det den nyvalgte Søren Gade, som må bide i græsset og takke af med kun en periode på bagen.

Gennembrud for radikal pressefotograf
Den anden store ændring, som marts' prognose medfører sammenlignet med februars, er, at Socialdemokraterne mister et mandat, som de Radikale til gengæld vinder. Det vil sige, at Lykketofts tropper må nøjes med en fremgang på 6 mandater. Samtidig er De Radikale tilbage på decembermålingens niveau - ligeledes med et plus på 6 på mandatkontoen. I februar måtte partiet, der for nylig har vist sig at være elitens foretrukne, slå sig til tåls med en fremgang på fem mandater. Mandatets hop fra S til R har konsekvenser for Socialdemokraternes Rita Vinding i Århus Amt, som lå lunt til partiets 8. mandat i det århusianske. Hendes folketingsdrømme, som blev vækket i februar forbliver således foreløbigt drømme.
Mere positive følger har det for en R-kandidat i Sønderjyllands Amt, som det umiddelbart er lidt vanskeligt at sætte navn på. Både den 58-årige musikskoleleder Bente Dahl og pressefotografen Nicolas Lund-Larsen har gode chancer for at blive valgt, da de har henholdvis tre og to opstillingskredse i ryggen. Med mindre Bente Dahl virkelig formår at drage fordel af sit køn, er der imidlertid meget, der tyder på, at tredje gang bliver lykkens gang for 40-årige Nicolas Lund-Larsen. Han har været opstillet til Folketinget siden 1997.

Lidegaard lukrerer på kvindekonkurrence
Hos de Radikale er der desuden sket ændringer blandt kandidaterne i et par af de sjællandske opstillingskredse, som påvirker den vurdering, FødevareTinget.dk gav i februar. For det første er fremtidsudsigterne for den radikale fødevareordfører Martin Lidegaard blevet meget lysere, efter det blev kendt, at Radikal Ungdoms formand Zenia Stampe opstilles i Køge-kredsen i stedet for Ole Olsen. I Roskilde Amt har FødevareTinget hidtil tippet Lejre-kredsens nyopstillede højskoleforstander, Mette Geil, som en forholdsvis sikker vinder af partiets mandat. Martin Lidegaard kom jo som bekendt i Folketinget som følge af en optællingsfejl i 2001. Det er naturligvis ikke uvæsentligt, at Lidegaard siden sidste valg har haft mulighed for at markere sig gennem folketingsarbejdet, men, men det udslagsgivende for hans forbedrede valgchancer er Zenia Stampes kandidatur. Den er nemlig i højere grad en trussel mod Mette Geil, end den er mod Martin Lidegaard. Højskoleforstanderen vil højst sandsynligvis miste en stor del af de kvindestemmer, som var forudsætning for hendes overlegenhed i forhold til fødevareordføreren.
Ammitzbøll på sejrskurs
En anden radikal kandidatændring kan også vise sig at medføre et radikalt anderledes udfald. Det drejer sig om det nye mandat i Storstrøms Amt, som FødevareTingets prognoser har spået partiet det sidste halve år, og som Michael Loft og Jan von Deyen hidtil har syntes at ligge bedst til. Michael Loft har imidlertid lige mistet den ene af sine to opstillingskredse, Vordingborg. Det skete efter kampvalg med unge Simon Emil Ammitzbøll, som nu både er kandidat i Næstved og i Vordingborg.

Eftersom den 50-årige cand. scient. pol. Jan von Deyen også ved sidste valg havde sine to opstillingskredse, Nakskov og Nykøbing F uden at få særligt mange stemmer, synes det nu klart at være Simon Emil Ammitzbøll, der har mandatet inden for rækkevidde. Det forlyder i øvrigt, at den fjerde og sidste R-kandidat i Storstrøms Amt vil trække, og da hun er en ung kvinde, er det nok mere sandsynligt, at de stemmer, hun ville have indkasseret vil gå til Ammitzbøll fremfor de lidt ældre herrer, Loft og Von Deyen.
Frank Aaen tilbage på Enhedslisten
Det sidste parti, for hvem der er sket ændringer siden FødevareTingets sidste vurdering på baggrund af februars vejede meningsmålingssnit, er Enhedslisten. Partiet har således afholdt deres 15. årsmøde, hvor der opstilles kandidater til Folketinget. Overraskelserne er dog til at overse, da det, som FødevareTinget.dk spåede allerede i januar, var Pernille Rosenkrantz-Theil, Line Barfod, Frank Aaen og Rune Lund, der opnåede flest stemmer. Dermed er det sandsynligvis de fire, som kommer til at beklæde Enhedslistens fire sæder på Tinge. De fire kandidater er blevet tildelt de fire amter, hvor Enhedslisten forventer at opnå valg. Ligesom efter 2003s årsmøde er situationen den, at Pernille Rosenkranz-Theil stiller op i Østre Storkreds, Line Barfod i Københavns Amt og Rune Lund overtager Fyn efter Rosenkranz-Theil.

Frank Aaen opstilles i Århus Amtskreds, hvor Keld Albrechtsen, der ligesom Søren Søndergaard må droppe sin kandidatur pga. Enhedslistens partilove, opnåede valg i 2001.
Afløsere står på spring
Her i april begynder der i øvrigt at tegne sig et lidt klarere billede af, hvad det er for ansigter, der vil indtage taburetterne, der hvor nuværende medlemmer frivilligt forlader skansen efter næste valg. For Venstres vedkommende er der naturligvis mange af de medlemmer, som siger farvel efter næste folketingsvalg, der - som det ser ud lige nu - ikke får mulighed for at få en efterfølger. Det skyldes de mange mandater, som partiet trods den udfladende kurve stadig står til at miste. I Vestsjællands Amt har der være megen snak om Ester Larsens efterfølger i Sorø-kredsen. Det ligger nu fast, at det bliver den aktive Hashøjborgmester, Troels Christensen, der både spiller fodbold, volleyball og har haft adskillige lederjobs. Politisk erfaring er dog ikke hans stærke side, og to år i kommunalpolitik formodes ikke at være nok til at løfte arven efter Ester Larsen - i hvert fald ikke når Venstre stadig må nøjes med to mandater i amtet. S-Kamp om Svendborg og Næstved
I den socialdemokratiske lejr er holdet frem mod næste valg næsten ved at være sat, selvom der er kampvalg i et par enkelte ledige opstillingskredse. Her trækker urafstemninger processen ud. På Fyn er det gruppesekretær Grete Schødts Svendborg-kreds, der figthes om. Som FødevareTinget allerede antydede i februar, så ligner HK- og LO-formand i Svendborg, Niels Christian Nielsen, et godt bud på Schødts afløser. Resultatet er urafstemningens første runde, hvor fire kandidater var på plakaten, er således netop blevet kendt, og her var den 46-årige familiefar, der er oprindeligt er uddannet brugskomí, kun 28 stemmer fra at indkassere 50% af samtlige stemmer. Et resultat, der ville have indbragt ham pladsen i kandidatstolen promte. Nu skal Niels Christian Nielsen imidlertid ud i en play-off kamp med Rudkøbings borgmester, Johan Norden, som opnåede næstflest stemmer fra de svendborgensiske socialdemokrater. Niels Christian Nielsen, hvis faglige karriere strækker sig helt tilbage til 70'erne i HK Ungdom, spås dog klart de bedste chancer i denne anden runde af urafstemningen, bl.a. fordi en af de vragede kandidater har opfordret sine støtter til at stemme på LO-formanden. Hvis kandidaturen i Svendborg-kredsen først kommer i hus, må Niels Christian Nielsen betragtes som et næsten sikkert valg.

Heunickes milimeterføring
I Næstved-kredsen udspiller der sig som bekendt også et drama. Det er dog endnu mere uforudsigelligt, hvad udgangen bliver i det sydsjællandske.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024