Hårde bøder belaster butikkerne

NYHED: Fødevarekontrollens bøder er blevet for hårde og har mistet sammenhængen med fødevaresikkerheden, mener branchen.
Der uddeles flere og flere bøder til de danske fødevarevirksomheder - men rigtig mange for petitesser, mener branchen.
Der uddeles flere og flere bøder til de danske fødevarevirksomheder - men rigtig mange for petitesser, mener branchen.Foto: colourbox.com
Niels Th. Dahl

Vi mener generelt ikke, det er rimeligt, at det betyder en bøde på 10.000 kr., fordi man ikke kan finde et stykke papir, eller fordi man har glemt dokumentationen af en del af egenkontrollen.

Tine Skriver
Fødevarekonsulent i Dansk Erhverv

Er posen med chips bare én dag over sidste salgsdato? Står der på skiltet, at appelsinerne er fra Spanien, når de i virkeligheden er fra Italien? Glemte du at sætte et kryds, da du kontrollerede temperaturen i køledisken i morges?

Hvis en dansk fødevarevirksomhed kan svare ja til bare ét af disse spørgsmål, er der overhængende risiko for at skulle betale en bøde på mindst 10.000 kr., når fødevarekontrollen kommer på besøg.

Den danske fødevarebranche har nu mærket den fulde gennemslagskraft af den såkaldte "nultoleranceplan" i næsten et år. Og fødevarevirksomhedernes brancheorganisationer råber nu vagt i gevær inden en ny bebudet ændring af fødevareloven, der efter planen skal implementeres næste år. Uddelingen af bøder har taget overhånd - og det sker uden nødvendigvis at gavne fødevaresikkerheden, lyder det:

Dokumentation

Altinget | Fødevarer har gennemgået samtlige kontrolrapporter efter fødevarekontrollens besøg hos dagligvarebutikker og kiosker i København, Odense og Århus fra 25. juni 2007 til 17. december 2007.

Der blev gennemført i alt 577 kontroller.

Der blev konstateret overtrædelser af reglerne for egenkontrolprocedurer i i alt 118 tilfælde svarende til 20,5 pct.

I 66 tilfælde var overtrædelsen af en karakter, så der ikke blev givet nogen bøde.

I 52 tilfælde blev der givet en bøde for overtrædelse af egenkontrolprocedurerne på ikke under 10.000 kroner.

De 52 bøder svarer til 74,3 pct. af antallet af bøder, der blev givet i alt for samtlige typer af overtrædelser (i alt 70).


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024