21. december 2007 kl. 10.36
Fødevarer, kost og ernæring nr. 1
Dokumentation
20/12-2007 Landbrugsraadet - Axeltorv 3 - 1609 København V
Telefon 33 39 40 00 - Fax: 33 39 41 41 - e-mail:
[email protected]
Fødevarer, kost og ernæring
Læs i dette nummer:
* Nyt fra Folketinget
* Nyt fra EU
* Nyt fra ministerierne
* Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) og DK
* Nyt fra Landbrugsraadets Udvalg for Fødevarer, Kost og Ernæring
Nyt fra Folketinget
Forslag til ændring af lov om fødevarer - L45
Regeringen har den 12. december 2007 fremsat forslag til lov om ændring
af fødevareloven. Lovforslaget følger op på ekspertanalyser og det brede
politiske forlig om fødevarekontrollen fra maj 2007. Med forslaget
lægges der bl.a. op til et nyt og stærkere tilsynskoncept, hvor
kontrollen i højere grad risiko- og behovsvurderes. Forslaget forventes
1. behandlet i Folketingssalen den 9. januar 2008, og de politiske
forhandlinger om forslaget forventes afsluttet februar 2008 således at
loven kan træde i kraft umiddelbart herefter og dermed give
fødevareforliget fuld gennemslagskraft.
Forslag til folketingsbeslutning om lav moms på sunde og økologiske
fødevarer mv. - B12
Enhedslisten har den 30. november 2007 (gen)fremsat forslag
til folketingsbeslutning om lavere moms på sunde og økologiske fødevarer
samt højere afgifter på usunde fødevarer. Beslutningsforslaget
fremsættes bl.a. på baggrund af en rapport fra Akademiet for de Tekniske
Videnskaber (ATV) i maj 2007, der viser, at der kan opnås meget positive
effekter for folkesundheden ved at ændre den danske moms- og
afgiftsstruktur, så afgifterne bliver sat op for usunde fødevarer og
momsen bliver fjernet for sunde fødevarer. En klassificering af
fødevarer i "sunde" og "usunde" er ifølge forslaget ikke ukompliceret,
men bør ske med udgangspunkt i de officielle kostråd. ATV sandsynliggør
i deres rapport, at en omlægning af afgifter og moms vil føre til
ændringer i forbruget i samme størrelsesorden som de ændringer, der i
dag er ønskelige i befolkningens kost i forhold til de officielle
kostråd. Forslaget forventes 1. behandlet den 8. januar 2008.
top
Nyt fra EU
4-pakken om anvendelse af tilsætningsstoffer, aromaer og enzymer mv.
På ministerrådsmødet (landbrug og fiskeri) den 17. december 2007 nåede
EU s fødevareministre til politisk enighed om forslaget. Med opnåelse af
politisk enighed er ministerrådet reelt færdig med diskussionerne
internt i rådet om forslagets indhold.
Der er således opnået enighed om at regulere fødevareproducenternes brug
af aromaer og enzymer i fødevarer ved hjælp af positivlister, som det i
dag kendes fra tilsætningsstofområdet og som medfører, at de pågældende
stoffer skal være godkendt forinden anvendelse. Det er den Europæiske
Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), som skal levere de videnskabelige
vurderinger i forhold til, hvorvidt stofferne kan godkendes eller ej.
Det udestår dog fortsat, at Europa-Parlamentet bliver enig med
ministerrådet om den endelige formulering af teksten, og en vedtagelse
af forslaget forventes inden udgangen af 2008.
EU-Kommissionens mærkningsudspil
EU-Kommissionen fremlægger formentlig i januar 2008 et forslag til
modernisering og forenkling af de gældende mærkningsbestemmelser, især
det gældende mærkningsdirektiv 2000/13/EF. Et forslag hertil har været i
intern høring i Kommissionen i efteråret 2007, og forslaget omfatter i
sin nuværende form følgende elementer:
* En horisontal tilgang, hvor de pågældende bestemmelser som
udgangspunkt gælder for alle fødevarer
* Klare principper for mærkning af fødevarer
* En fleksibel tilgang omfattende såvel obligatoriske som
frivillige aspekter
* En innovativ tilgang, som sætter fødevareproducenterne i stand
til at udvikle og tilpasse mærkningen til skiftende markeder og
forbrugerkrav
* Muligheder for medlemsstater til at eksperimentere/udvikle
mærkning på frivillig basis
Der stilles med forslaget som udgangspunkt ikke færre krav til
fødevareproducenterne end i dag, snarere tværtimod. Centralt i det nye
forslag står således bestemmelsen om en ny obligatorisk
næringsdeklaration, som forventes drøftet intenst, da der allerede nu er
nogen uenighed om, hvilke næringsstoffer der skal angives. Det fremgår
således, at energiindhold og indholdet af fedt, mættet fedt, sukker og
salt skal deklareres, hvorimod proteinindholdet, som det er tilfældet i
dag, foreslås at udgå.
En anden udfordring vil blive den fremtidige arbejds- og
kompetencefordeling mellem Kommissionen og medlemslandene, idet der i
det foreliggende forslag synes at være et vist råderum for national
regelfastsættelse, hvilket umiddelbart synes uhensigtsmæssigt i relation
til det indre markeds funktion og handlen med fødevarer over grænserne.
Ministerrådet og Europa-Parlamentet skal nå til enighed om forslaget i
den såkaldte fælles beslut-ningsprocedure og en ny EU-mærkning formodes
at være indenfor rækkevidde om ca. 2 års tid.
EU-Kommissionens arbejdsprogram 2008
EU-Kommissionen fremlagde sit lovgivnings- og arbejdsprogram for 2008 i
oktober 2007, og centralt i arbejdsprogrammet er en bæredygtig udvikling
i Europa.
Med de klimaændringer, der allerede er i gang, skal EU se på, hvordan
offentlige politikker bør bidrage til tilpasningen til den nye
virkelighed, og Kommissionen vil således fremlægge en såkaldt hvidbog om
tilpasningen til klimaændringernes konsekvenser. Der bliver behov for at
tilpasse en bred vifte af EU-politikker - såsom menneskers og dyrs
sundhed, landbrug, fiskeri, biodiversitet, energi, industri, forskning
og turisme - og hvidbogen vil søge at kortlægge, hvor behovet for
ændringer er størst.
Den fælles landbrugspolitik vil undergå en "Helbredsundersøgelse" for at
kontrollere, om 2003-reformen vedrørende enkeltbetalingsordningen og
visse landbrugsmarkeder samt gennemførelsen i medlemsstaterne behøver
finjustering. Dette vil også hjælpe til at bane vejen for en fremtidig
udformning af den fælles landbrugspolitik og de dermed forbundne
prioriteringer.
Endnu en (fortsat) prioritet for Kommissionen er bedre håndhævelse af
fællesskabsretten, bl.a. gennem en bedre dialog med medlemsstaterne, for
at sikre rettidig gennemførelse og effektiv og retfærdig anvendelse.
Kommissionen vil således fortsat gøre en stor indsats for at sikre
overholdelse af EU-lovgivningen med særlig vægt på transport, miljø,
fødevaresikkerhed, dyrs sundhed og velfærd samt plantesundhed.
På anmodning fra ministerrådet (landbrug) arbejder Kommissionen på et
initiativ om frugt til skoleelever. En konsekvensanalyse er under
forberedelse, og afhængigt af resultatet vil der blive udarbejdet et
forslag.
Kommissionen vil fremlægge en såkaldt grønbog om
landbrugsproduktkvalitet. Grønbogen skal udforske idéer og muligheder
for landmænd og producenter, der ønsker at omlægge deres produktion med
henblik på fremstilling af produkter af bedre kvalitet og dermed i
højere grad tilfredsstille forbrugernes efterspørgsel og øge merværdien
af deres produktion. Dokumentet vil opfordre til indsendelse af bidrag,
synspunkter og forslag til udvikling af foranstaltninger og egnede
juridiske rammer, der kan fremme et skift over imod kvalitetsproduktion
og -markedsføring. Grønbogen kommer til at bygge på udkommet af
konferencen om kvalitetscertificering for fødevarer (afholdt i Bruxelles
de 5.-6. februar 2007) og ønskerne om, at EU s landbrug i højere grad
følger markedstendenserne. Grønbogen skal også indsamle interessenters
synspunkter om udviklingen af en fælles-skabskvalitetsordning for
geografiske betegnelser og traditionelle specialiteter.
top
Nyt fra ministerierne
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Landbrugsraadet hilser regeringens beslutning om at rykke
Fødevarestyrelsen tilbage til Fødevareministeriet velkommen, idet der er
brug for ét Fødevareministerium, som er ansvarlig for hele
fødevareerhvervet i kæden fra jord til bord.
Økonomi- og Erhvervsministeriet - Forbrugerredegørelse 2007
Årets Forbrugerredegørelse blev offentliggjort den 17. december 2007.
For fjerde gang har Forbrugerstyrelsen lavet en tværgående undersøgelse
af forbrugertillid, gennemsigtighed og klageforhold på 57 danske
markeder. Markedet for fødevarer opnår fortsat ikke en særlig høj
placering i det samlede billede, hvilket i høj grad skyldes, at
klageforholdene i relation til fødevarer vurderes uhensigtsmæssige.
Klager over fødevarer, der ikke lever op til forbrugerens forventning,
er således typisk et anliggende mellem kunde og butik, og forbrugerne er
overladt til civilt søgsmål i tilfælde af utilfredshed med den
pågældende fødevare. Redegørelsens sigte er at gøre det muligt at sætte
fokuseret ind med tiltag dér, hvor markederne volder forbrugerne de
største vanskeligheder, og en af Redegørelsens anbefalinger er da også,
at klageforholdene bliver forbedret på en række markeder.
Sundheds- og Forebyggelsesministeriet - Forebyggelseskommission
Med ny regering og oprettelsen af et Sundheds- og
Forebyggelsesministerium synes den umiddelbart centrale opgave for
ministeriet at være nedsættelse af den såkaldte Forebyggelseskommission,
som i 2009 skal barsle med en overordnet plan for den nationale
forebyggelse med henblik på at øge danskernes levetid og livskvalitet.
Fokus vil umiddelbart være på tiltag, der har dokumenteret virkning i
relation til forebyggelse, og Forebyggelseskommissionen forventes at
inkludere de otte risikoområder, som udpegedes i forbindelse med
regeringens plan "Sund hele livet" fra 2002, herunder kost og motion.
Landbrugsraadet finder det helt naturligt, at danskernes kostvaner
indgår som et centralt arbejdsområde for Kommissionen. Som leverandør af
en stor del af danskernes mad vil landbrugs- og fødevareerhvervet gerne
bidrage til arbejdet i Kommissionen i relation til at få vendt
udviklingen hen imod en sundere livsstil. Nøgleelementer og -kompetencer
i den forbindelse er produktudvikling, kost og ernæringsoplysning samt
forskningsprojekter.
top
Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) og DK
EFSA s 5 års fødselsdag
EFSA har i 2007 kunnet fejre sin 5 års fødselsdag. Ved storstilede
arrangementer i såvel Parma som i Bruxelles har EFSA haft lejlighed til
at kigge såvel tilbage som frem.
EFSA er således umiddelbart tilfreds med håndteringen af sin rolle som
leverandør af videnskabelige vurderinger i relation til foder- og
fødevaresikkerhed og i stigende grad tillige på ernæringsområdet. EFSA
har således siden etableringen i 2002 leveret over 500 konkrete
vurderinger.
En af EFSA s prioriteter og udfordringer fremadrettet er at styrke
samarbejdet med nationalstaterne og gøre ejerskabet til EFSA mere
håndgribeligt for EU s medlemslande. I den forbindelse er et nyt
nationalt center for samarbejde mellem Danmark og EFSA etableret i
Fødevareinstituttet, DTU. Centret skal bidrage til at skabe tættere
kontakt mellem EFSA og de danske aktører, der arbejder med
risikovurdering af fødevarer, human ernæring, foderstoffer samt plante-
og husdyrsundhed. EFSA har indtil videre etableret samarbejdscentre i 14
EU-lande.
Centrets primære opgave er at indsamle og overføre relevant information
mellem EFSA og de danske aktører, herunder skal centret bl.a.:
* Sikre udveksling af information mellem EFSA og de danske aktører
om væsentlige initiativer og resultater inden for risikovurdering og
forskning på fødevareområdet og inden for human ernæring, foderstoffer
samt plante- og husdyrsundhed
* Rådgive EFSA om videnskabelige eksperter og
forskningsorganisationer i Danmark, der kan hjælpe EFSA og de danske
myndigheder med at udføre samarbejdsopgaver inden for risikovurdering af
sikkerheden ved fødevarer og foderstoffer
* Bidrage til at styrke EFSA s synlighed i Danmark, bl.a. ved at
udbrede information om og fra EFSA
Europa-Parlamentet er som EFSA overordnet tilfreds med EFSA s
opgavevaretagelse, men stiller samtidig spørgsmålstegn ved, om de mange
videnskabelige vurderinger følges godt nok op med klar og måske endog
handlingsorienteret information til forbrugerne, og om
arbejdsbetingelserne er for-nuftige især henset til EFSA s beliggenhed i
Parma.
Blandt flere ting, som EFSA skal beskæftige sig med i 2008, er
udarbejdelse af en videnskabelig vurdering af fødevaresikkerhedsmæssige
aspekter ved anvendelse til konsum af kød mv. fra klonede dyr samt en
videnskabelig vurdering om nanoteknologi.
top
Nyt fra Landbrugsraadets Udvalg for Fødevarer, Kost og Ernæring
Starthjælpspuljen
Landbrugsraadets Udvalg for Fødevarer, Kost og Ernæring har på møde den
30. november 2007 behandlet i alt 25 ansøgninger med henblik på
fordeling af midler fra Starthjælpspuljen - en pulje som Landbrugsraadet
har oprettet i 2004 med henblik på at støtte og etablere samarbejde
mellem interessenter i og uden for erhvervet om fremme af en sund
livsstil. Således har 11 projekter modtaget støtte i størrelsesorden
50.000 til 120.000 kr.
Udvalget har således haft inviteret til ansøgninger, som tager
udgangspunkt i uddannelse af forbrugerne. Forbrugerne har således viden
om og ofte også intentioner om at leve sundt, men gør det ikke, hvorfor
uddannelsen skal rettes mod at give forbrugerne redskaber, som de kan og
vil bruge, så de handler i overensstemmelse med deres viden.
Skolemåltider
Landbrugsraadet ønsker at forholde sig aktivt i forhold til den aktuelle
politiske debat om skolemåltider, og Udvalget har haft drøftelser herom
på mødet i november 2007 og anbefaler, at
* Alle skoler udformer en mad-, drikke- og måltidspolitik
* De fysiske rammer, herunder pladsforhold til køkken og
spisefaciliteter, tilgodeses og at pauserne har en længde, som
tilgodeser, at der er tid til at spise og drikke
* Der etableres sunde madordninger som et tilbud på alle skoler
* Der i sunde madordninger også indgår sunde drikkevarer
* Der skal være gode rammer for udvikling af børns viden om sund
livsstil, herunder også motion, gennem forskellige former for
undervisning
Der er i øjeblikket mange projekter i gang på skolemåltidsområdet og der
eksisterer mange undersøgelser, som redegør for skolemåltidssituationen
i de danske folkeskoler. De mange projekter peger bl.a. på, at
skolemåltider generelt ikke er en integreret - og i nogen grad ej heller
en prioriteret - del af den danske folkeskole Der er fra politisk side
fortsat uenighed om, hvorvidt skolemåltider skal være gratis eller ej.
Landbrugsraadet anbefaler, at der afsættes de fornødne ressourcer til at
få området løftet/prioriteret.
top
Landbrugsraadet udgiver følgende nyhedsbreve:
Dagens vigtigste landbrugs- og fødevarenyheder , Konkurrenceret,
andelsforhold og skat , Energi, virksomhedsmiljø og transport ,
International Horisont - landbrugspolitiske nyheder fra EU, WTO m.v. ,
EksportNyt , Fødevarer, kost og ernæring , Veterinærforhold og
dyrevelfærd , Uddannelse og debataktiviteter , Projektstøtteordninger
og innovationsprojekter , Nyt fra Folketinget
Tilmeld dig på Landbrugsraadets hjemmeside
Afmeld nyhedsbrev
Nyhedsbrev arkiv
Ændring af abonnement
Fødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer