Fødevarer, kost og ernæring nr. 1 2008

Dokumentation
Fødevarer, kost og ernæring nr. 1 2008 Forslag om ændring om fødevareloven mv. (L 45) om udmøntning af det 3-årige forlig om fødevarekontrollen blev vedtaget (herunder yderligere sanktionsmuligheder overfor virksomheder, der overtræder fødevarelovgivningen, og en ændring af reglerne om ophængning af kontrolrapporter). L 141 A Forslag til lov om ændring af sundhedsloven, lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed og lov om fødevarer (L 141 A), som bl.a. nedlægger Motions- og Ernæringsrådet, blev vedtaget. Landbrugsraadet har kritiseret nedlæggelsen, ligesom en lang række andre organisationer, men ministeren lægger særlig vægt på, at "hensigten med at ændre den eksisterende struktur på området er at samle kræfterne inden for sundhedsfremme og forebyggelse for derved at styrke forebyggelsesindsatsen. Med sammenlægningen af de to eksisterende råd (Det Nationale Råd for Folkesundhed samt Motions- og Ernæringsrådet) til et nyt uafhængigt og sagkyndigt forebyggelsesråd skabes et større og stærkere fagligt fællesskab, hvor man ikke skal koncentrere sig om enkelte KRAM-faktorer - fx motion og ernæring - men i stedet kan fokusere på alle fire faktorer (kost, rygning, alkohol og motion) på én gang." B 86 Der blev skrevet beretning om forslag til folketingsbeslutning om forbud mod visse antibiotikaresistente gmo'er (B 86). Forslaget pålægger regeringen at stemme imod godkendelsen af en gmo ved uenighed om vurderingen af anvendelse af gener med antibiotikaresistens, at afvise markedsføring af gmo'er, når der ikke er enighed om, at en eventuel antibiotikaresistent markør lever op til alle godkendelseskrav samt at stoppe nuværende og forhindre fremtidig markedsføring af MON 863 og kombinationer, hvor MON 863 indgår. B 120 Forslag til folketingsbeslutning om en obligatorisk standardiseret næringsdeklaration på fødevarer (B 120) blev vedtaget, idet der var fuld opbakning til forslaget om, at fødevarer skal forsynes med en obligatorisk standardiseret næringsdeklaration, hvor indholdet af næringsstoffer angives pr. 100 g eller pr. 100 ml. Forslaget skal således sikre, at det fortsat er muligt at sammenligne fødevarer på tværs uanset portionsstørrelse eller volume. Forslagsstillerne henviser således i forslaget til, at "Den europæiske fødevareindustri, Confederation of the Food and Drink Industries (CIAA), har imidlertid udarbejdet en fælles frivillig mærkningsordning, Guideline Daily Amount (GDA). GDA-mærkningen findes allerede mange steder i Europa og er begyndt at blive introduceret i Danmark. I GDA-mærkningen opgøres indholdet af næringsstoffer pr. portion eller pr. dagligt behov. Disse to værdier varierer dog meget fra person til person, og derfor er mærkningsordningen problematisk. Producenterne, der fastsætter portionsstørrelsen, har vist sig at have en tendens til at undervurdere de faktiske portionsstørrelsser, og GDA-mærkningen har generelt høje værdier for det daglige næringsbehov sammenlignet med De Nordiske Næringsstofanbefalinger". B 12, B 31 og B 95 Forslag til folketingsbeslutning om lav moms på sunde og økologiske fødevarer (B1 2), forslag til sunde fødevarepriser (B 31) samt forslag til folketingsbeslutning om sund og økologisk mad (B 95), som opfordrer regeringen til at sikre, at kosten på offentlige institutioner og arbejdspladser omlægges til sund, økologisk mad, ligesom daginstitutionerne og folkeskolen skal tilbyde gratis sund og økologisk mad pr. 1. august 2009, blev ikke vedtaget. Forslag til folketingsbeslutning om etablering af et forskningsprogram om miljø- og sundhedsrisici samt anvendelse af et skærpet forsigtighedsprincip i forhold til nanoteknologiske produkter (B 105), som pålægger regeringen at etablere et særskilt forskningsprogram om miljø- og sundhedsrisici ved nanoteknologiske produkter, og processer og altid at anvende forsigtighedsprincippet i forbindelse med risikovurdering af nanoteknologiske produkter og processer, blev ej heller vedtaget. top Frankrig står i spidsen for EU i det sidste halvår af 2008. Ud over det såkaldte sundhedstjek af EU fælles landbrugspolitik - som formentlig vil indtage en fremtrædende rolle - ønsker formandskabet at sætte fokus på fødevaresikkerhed i forhold til importerede fødevarer, at fremme forslag om etablering af skolefrugtordning på EU-niveau samt at arbejde videre med forslagene om mærkning af fødevarer (fødevareinformation) og om novel food, som blev fremsat under det slovensk formandskab. Hertil kommer, at Frankrig gerne ser en løsning vedr. den eksisterende nultolerance i forhold til fund af ikke godkendt GMO i foder. Tilsætningsstoffer - EU-Kommissionen overvejer at lovgive mod farlige stoffer EU-Kommissionen har i trialog med ministerrådet og Europa-Parlamentet i forhandlingerne om 4 pakken (forenkling af regler om tilsætningsstoffer enzymer mv.) opnået enighed om, at fødevarer indeholdende de såkaldte azofarver (pangfarver til f.eks. læskedrikke og slik) skal mærkes særskilt. Det skal i den forbindelse bemærkes, at Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har frikendt azofarverne for anklagerne om, at de skaber hyperaktivitet hos børn. Formuleringen skal forelægges Europa-Parlamentets plenarforsamling i uge 28 og forsamlingen skal samtidig tage stilling til anvendelse af tilsætningsstoffer i nanostørrelse, idet man fra Parlamentets side ønsker, at tilsætningsstoffer i den størrelse skal behandles som nye tilsætningsstoffer og således godkendes forinden anvendelse til fødevarer - selvom tilsætningsstoffet i sin nuværende form og størrelse som sådan allerede er kendt og anvendt. Det skal bemærkes, at fødevareministeren i samråd i Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har afvist at forbyde azofarvestofferne, men kræver, at EU-Kommissionen gennemgår sine undersøgelser, indfører mærkning på produkter med azofarvestoffer og initierer nye undersøgelser. Læs Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSA) vurdering af azofarvestofferne her EU-Kommissionen fremlagde i januar 2008 forslag til ny fællesskabsregulering for så vidt angår mærkning af fødevarer. Forslaget lægger op til en forenkling og opdatering af gældende regler om fødevarer (det generelle mærkningsdirektiv) samt reglerne for næringsdeklaration af fødevarer (direktivet om næringsdeklaration). Centrale elementer i forslaget er bestemmelser om læsbarhed af mærkningen, om obligatorisk næringsdeklaration, om frivillig oprindelsesmærkning samt om medlemsstaternes mulighed for at fastsætte nationale regler, f.eks. om frivillig ernæringsmærkning. Landbrugsraadet ønsker, at næringsdeklarationen bliver den centrale kilde til oplysning om en fødevares ernæringsmæssige egenskaber. Europa-Parlamentet har netop haft sin indledende debat om forslaget i Udvalget for Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed (ENVI) og der er lagt op til svære forhandlinger, herunder ikke mindst om udformning af en slags fælles EU-mærkningsordning. Det forventes, at de nye mærkningsregler tidligst vil foreligge i 2010. EU-Kommissionen anerkender Danmarks særregler for tilsætning af nitrit i kød EU-Kommissionen accepterer Danmarks anmodning om at kunne bevare de lave danske maksimalgrænseværdier for tilsætning af nitrit i kødprodukter. Anmodningen tager afsæt i det danske synspunkt om, at EU-reglerne på området ikke går langt nok i forhold til at reducere anvendelsen af nitrit i kødvarer. Kommissionen fastholder i sin afgørelse, at EU-reglerne er skrappe nok, men anerkender også, at de danske nationale bestemmelser om tilsætning af nitrit til kødprodukter er i overensstemmelse med den videnskabelige rådgivning, og samtidig har vist sig at være effektive for at opnå den fornødne konserverende effekt. Afgørelsen gælder i første omgang i 2 år, og fra dansk side vil man overvåge reglerne med henblik på, inden udløb af 2-års perioden, igen at kunne fremsætte ønsket om at opretholde de danske grænseværdier. EU-Kommissionens grønbog om fødevarekvalitet EU-Kommissionen lægger op til en revision af de eksisterende regler om geografiske oprindelsesbetegnelser i henhold til et første udkast til grønbog om fødevarekvalitet, som forventes forelagt i oktober 2008. Det forlyder videre, at regler om "made in EU" med tilhørende logo kunne være ét blandt flere redskaber til at markere særlige kvalitetsegenskaber ved fødevarer produceret i EU. Økologi forventes tillige at blive drøftet i relation til den kommende grønbog er økologi, hvorimod hygiejne og fødevaresikkerhed ikke er en del af de kommende drøftelser. top Fødevareminister Eva Kjer Hansen har i april måned afsat 4,2 mio. kr. til projekt Frugtkvarter i 2008. Ministeren følger dermed op på sidste års succes, hvor 234 skoler var med i første omgang af projektet. Mere end halvdelen af disse skoler har forsat en frugtordning efter perioden med gratis frugt. Fødevareministerens mål er, at alle skoler får en frugtordning, og hun håber, at en ny periode med projekt Frugtkvarter kan være med til at motivere endnu flere skoler til at sætte det sunde valg på dagsordenen. En evaluering af sidste års landsdækkende pilotprojekt Frugtkvarteret, som netop er blevet offentliggjort af Kræftens Bekæmpelse, viser, at 9 ud af 10 skoleelever ønsker at have en skolefrugtordning i deres klasse, og forældrene vil gerne betale prisen herfor. Det fremgår videre af evalueringsrapporten, at de fleste lærere mener, at frugten har haft en positiv indflydelse på læringen, men også i forhold til sammenholdet og fællesskabet blandt eleverne. Læs om projektet her Regeringen og KL har med "Aftaler om den kommunale og regionale økonomi i 2009"opnået enighed om, hvordan man håndtere løftet i finansloven om madordninger til børn i daginstitutioner (førskolebørn). Det fremgår således, at alle børn i daginstitutioner senest den 1. januar 2010 skal have et sundt frokostmåltid som en del af kerneydelsen for førskolebørn i daginstitutioner. Udgiften til måltidet bliver fuldt forældrebetalt, og der ydes tilskud til nedsættelse af forældrebetalingen til friplads og søskenderabat. Regeringen og KL er endvidere enige om, at det nuværende loft for forældrebetalingsandelen på 25 pct. hæves med 5 procentpoint til 30 pct. svarende til, at den enkelte kommune får mulighed for at opkræve forældrebetaling for madordningen. Ordningen er obligatorisk fra den 1. januar 2010, og regeringen vil fremsætte lovforslag vedrørende initiativet i oktober 2008. Sundhedsministeriet - Forebyggelseskommissionen Forebyggelseskommissionen inviterede i juni til workshop om partnerskaber ud fra den grundlæggende forudsætning, at partnerskaber bliver et centralt element i de kommende års forebyggelsesindsats. Et eksempel på, hvordan den frivillige indsats spiller ind på forebyggelsesområdet, er projektet "Gå i Gang". Forebyggelseskommissionen har med workshoppen ønsket at sætte særligt fokus på partnerskaber i sundhed, herunder særligt på hvordan virksomheder, foreninger og andre private aktører kan bidrage aktivt til at styrke forebyggelsesindsatsen. Det forventes, at der i forlængelse af workshoppen snarest vil blive udsendt en debatavis om partnerskaber, herunder om muligheder og barrierer, ligesom det forventes, at Forebyggelseskommissionens vil komme med særlige anbefalinger om parternskaber i relation til sundhed og forebyggelse. top Rapporten kan læses her Læs om de nye bestyrelsesmedlemmer her Drøftelser i Landbrugsraadets Udvalg for Fødevarer, Kost og Ernæring om sundhed og forebyggelse var udgangspunktet for afholdelse af årsmøde onsdag den 11. juni fra kl. 13.30-18.30 i Øksnehallen i København. Årsmødet stod i sundhedens tegn, idet Raadet satte fokus på sundhed og mad - og på livskvalitet. Landbrugsraadet tog her udgangspunkt i de kerneydelser, vi kan bidrage med i forhold til befolkningens sundhed - nemlig mad. Landbrugsraadet benyttede lejligheden til at opfordre fødevareminister Eva Kjer Hansen til at etablere et nationalt forum med relevante interessenter, herunder fødevareproducenter, med henblik på at iværksætte initiativer, som kan medvirke til at bremse udviklingen af kostrelaterede livsstilssygdomme. Læs mere om årsmødet og hent rapporten "Sundhed og mad" her Landbrugsraadet udgiver følgende nyhedsbreve: 'Dagens vigtigste landbrugs- og fødevarenyheder', 'Konkurrenceret, andelsforhold og skat','Energi, virksomhedsmiljø og transport', 'International Horisont - landbrugspolitiske nyheder fra EU, WTO m.v.', 'EksportNyt', 'Fødevarer, kost og ernæring', 'Veterinærforhold og dyrevelfærd', 'Uddannelse og debataktiviteter', 'Projektstøtteordninger og innovationsprojekter', 'Nyt fra Folketinget' Tilmeld dig på Landbrugsraadets hjemmeside Afmeld nyhedsbrev (http://www.landbrugsraadet.dk/view.asp?ID=8301) Nyhedsbrev arkiv (http://www.landbrugsraadet.dk/view.asp?ID=8803) Ændring af abonnement (http://www.landbrugsraadet.dk/view.asp?ID=10784&subscriber_GUID=&Action=change)--> Ændring/afmelding af abonnement (http://link.etyper.com/r/link.asp?p1=361167138&p2=92&p3=http://link.etyper.com/rh/r.asp?action=news%26TRACKNAME=TRACKID%26p1=361167138%26p2=92%26p3=http://www.landbrugsraadet.dk/view.asp?ID=14710)

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024