Grøn Vækst finansieres af nedskæringer i økologien

FONDE: Fødevareministeren vil tage penge fra økologien for at finansiere Grøn Vækst, lyder kritikken fra mange sider.
Fødevareministerens forslag om at skære i landbrugets pesticidafgifts- og produktionsfonde møder skarp kritik.
Fødevareministerens forslag om at skære i landbrugets pesticidafgifts- og produktionsfonde møder skarp kritik.Foto: colourbox
Marie Dissing Sandahl

Men i virkeligheden burde der jo afsættes flere penge til økologien, hvis regeringen har et ønske om at fremme økologien. Der er ingen sammenhæng mellem målet om mere økologi og de redskaber, regeringen vil anvende. Og det vil betyde, at det er meget usandsynligt, at de ikke kommer til at leve op til målsætningen.

Per Clausen (EL)
Fødevareordfører

"Det er at fodre hunden med sin hale." Sådan lyder kritikken fra flere sider, efter at fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har foreslået at tage penge fra landbrugets afgiftsfonde til at finansiere dele af Grøn Vækst. Især vil det gå ud over økologien, frygter skeptikerne.

"I forslaget tager man flere penge fra økologien end fra områder. Og det står i grel modsætning til, at regeringen siger, de vil øge det økologiske areal og skabe bedre vilkår for økologien. At man så finansiere det gennem nedskæringer - det er at give med den ene hånd og tage med den anden," siger Per Clausen, fødevareordfører i Enhedslisten.

Derfor stillede Per Clausen et § 20-spørgsmål til ministeren om, hvordan nedskæringerne hænger sammen med ønsket om at øge det økologiske areal til 15 procent i 2020. Men ministeren svarer ikke, mener Per Clausen.

Dokumentation

Baggrund:
Landbrugets to promilleafgiftsfonde og fonden for økologisk landbrug har cirka 300 millioner kroner at dele ud til de godkendte formål i år. Formålene er blandt andet forskning, rådgivning, afsætningsfremme og dyrevelfærd. De to promilleafgiftsfonde - en for frugtavl og gartneribrug og en for landbrug - og den økologiske fond er finansieret af landmændenes pesticidafgifter.

Fødevareministeren foreslår nu en ændring af bemyndigelsesloven, der betyder et maksimum over fondene på 250 millioner kroner årligt. I stedet skal de overskydende penge bruges til at finansiere dele af Grøn Vækst.

Ud fra den foreslåede fordelingsnøgle vil regnskabet for fremtiden se sådan ud:
Frugtavlen får 7 millioner kroner
Landbruget får 233 millioner kroner
Økologisk produktion får 10 millioner kroner

Det vil sige en nedgang på 20-24 procent.

Ydermere forventes pesticidafgifterne at slå rekord i år, så nedgangen kan være endnu større.

Oplysningerne er fra Økologisk Landsforening og FødevareErhverv.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024