Nyt forskningscenter sikrer job i fødevareindustrien
Ida Skytte
JournalistDet handler om at adressere de store spørgsmål - dels hvordan vi brødføder verden, men også hvordan vi kan lave mere skræddersyede fødevarer og få mest muligt ud af jorden.
Thomas Bjørnholm
Prorektor, Københavns Universitet
Ifølge en analyserapport, som netop er udkommet, er der omkring 100 forskere på KU, som beskæftiger sig med plantevidenskab. Når forskningsprofilen for det nye center er fastlagt, vil en del af disse forskere blive knyttet til det nye center. Forskerne er i dag fordelt på disse institutter:
FARMA:
Institut for Medicinalkemi
SCIENCE:
Biologisk Institut
Statens Naturhistoriske Museum
Institut for Plantebiologi og Bioteknologi
Institut for Jordbrug og Økologi
Institut for Skov & Landskab
Hvad er fordelen ved at samle planteforskningen på den her måde?
"Da Københavns Universitet blev fusioneret med KVL i 2007, fik vi to forskellige miljøer, der beskæftigede sig med planteforskning ind i det samme universitet. KVL - nu Life - har haft landbruget og fødevareproduktionen som partner i udviklingen af fakultetet, og på det gamle Københavns Universitet har man haft en meget mere grundfaglig tilgang til plantevidenskab og ikke noget erhverv, som man havde et bestemt ansvar over for. Nu har vi lært hinanden at kende og identificeret de områder, hvor vi kan hjælpe hinanden - og her er plantevidenskaben virkelig et område, hvor der er en stor pointe i at bringe grundforskningstraditionen og de stærke relationer til anvendelsesperspektivet sammen.
Hvorfor?
Det drejer sig hovedsageligt om molekylærbiologi - altså ændring af planternes DNA. Det er et felt, som har udviklet sig kolossalt de sidste ti år, og det er især den ekspertise, der skal styrkes - molekylærbiologi med et anvendelsesperspektiv.
Hvordan helt konkret fokuserer I på fødevarer?
Det er et spørgsmål om at adressere de store sprøgsmål - dels hvordan vi brødføder verden, men også hvordan vi kan lave mere skræddersyede fødevarer og få mest muligt ud af jorden.