24 råd fra fødevarefolk til regeringen

NYHED: 80 topfolk i fødevarebranchen mødtes mandag for at diskutere fremtidens fødevareforskning. Et af resultaterne er 24 anbefalinger til regeringen.
Fakta
Konferencens formål:

  • Fødevarekonferencens primære formål er at inspirere Det Rådgivende Udvalg for Fødevareforskning, når udvalget lægger strategien for fremtidens fødevareforskning.

  • Deltagerne var 80 topfolk fra ministerier, forskningsinstitutioner, virksomheder og organisationer, som kom frem til 24 anbefalinger inden for otte forskellige områder.


  • Kilde: Direktoratet for FødevareErhverv
    Forbrugerne, internationalt samarbejde og koblingen mellem forskningsverdenen og erhvervsverdenen var nogle af de temaer, som var mest fremherskende, da 80 af landets førende fødevareeksperter på en konference mandag diskuterede fremtidens fødevareforskning.

    24 anbefalinger
    Konferencen mundede ud i 24 konkrete anbefalinger til regeringen, som skal overrækkes fødevareminister Hans Chr. Schmidt (V) og forbrugerminister Lars Barfoed (K).

    Desuden vil Det Rådgivende Udvalg for Fødevareforskning, som stod bag konferencen, bruge de 24 anbefalinger som input til at udarbejde en strategi for fremtidens fødevareforskning.

    Dansk fødevareerhverv skal fremtidssikres
    Et af de gennemgående temaer på konferencen var, at en øget satsning på fødevareforskning vil styrke konkurrenceevnen internationalt:

    Dokumentation
    Udpluk fra de 24 anbefalinger:

  • Der skal forskes mere i, hvorfor forbrugerne handler, som de gør med henblik på at blive bedre til at forstå forbrugernes ønsker og behov. Der er særligt stort behov for at vide mere om befolkningens frygt for nye teknologier.

  • Der er behov for mere viden om, hvordan den basale kost hænger sammen med befolkningens velbefindende og sundhed.

  • Der skal dannes et globalt videncenter for fødevareforskning med hovedsæde i Danmark. Det skal være tværvidenskabeligt og inddrage virksomhederne.

  • Viden, som allerede eksisterer i dag, skal omsættes, så den bliver brugbar i landbruget, fiskeriet og virksomhederne. Forskerne skal bl.a. have adgang til den viden, der er ude i virksomhederne.

  • Højteknologi skal bruges i arbejdet i markerne og staldene – f.eks. til at overvåge sygdomme og kontrollere spild. Miljøteknologien skal drive en forbedret landbrugspraksis, så lugt- og gylleproblemer kan løses.

  • Der skal udvikles et beredskab til at spore bakterier og kemiske stoffer fra fødevarer. Det gælder især de importerede fødevarer fra f.eks. Kina og Polen, som har andre produktionsvilkår. Næsten 70 pct. af fødevarerne i de danske kølemontrer kommer fra udlandet.

    Læs mere her


  • Altinget logoFødevarer
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Fødevarer

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024