Acrylamid i fødevarer
Tina Møller
Ingen forfatter
Ingen forfatter
Acrylamid findes både i industrielt fremstillet mad og i hjemmelavet mad, bl.a. chips, brød, pommes frites og kaffe. Alle undersøgelser tyder på, at jo højere temperaturer, man tilbereder sin mad ved, og jo længere tid tilberedningen varer, jo højere bliver indholdet af acrylamid. Det er især når man steger, ovnbager, griller eller frituresteger i lang tid ved høje temperaturer, at der dannes acrylamid i maden.
For at undgå acrylamid i maden anbefaler Fødevaredirektoratet derfor, at man følger de generelle kostråd om at spise mindre fedt, spise mere frugt og grønt og korn- og brødprodukter. Desuden bør man begrænse grilning og friturestegning og undgå at branke eller brænde maden.
Dyreforsøg har vist, at acrylamid er kræftfremkaldende og kan skade nerver, arveanlæg og formeringsevnen.
Fødevaredirektoratet har sat et forskningsprojekt i gang i samarbejde med industrien og universitetsverdenen, der skal undersøge, hvordan man kan mindske indholdet af acrylamid i fødevarer ved at ændre på den måde, de produceres på.
Kontaktpersoner:
Kontorchef Esben E. Rasmussen, tlf. 22 88 75 80.