Anbefaling om at holde fjerkræ indendørs pga. Aviær influenza ophæves

Claus Iversen
Dokumentation
På basis af de seneste informationer fra Holland er der ikke længere belæg for at anbefale at holde høns indendørs med henblik på at begrænse risikoen for spredning af Aviær influenza. Undersøgelser i Holland godtgør, at smittespredningen ikke er sket via vildfugle eller som luftbåren smitte, men at den hovedsagelig er sket via kontakter – primært med personer.

Fødevaredirektoratet anbefalede den 3. marts, at fjerkræbrug med udegående dyr evt. holdt dyrene inde, da vilde fugle kunne være en mulig smittekilde. Plantedirektoratet udsendte den 4. marts 2003, efter en henstilling fra Fødevaredirektoratet, en meddelelse (ØKO 1/2003), som tillod fjerkræbrug med udegående dyr (økologiske høns) at holde disse inde indtil videre.

Vildfugle er stadig mistænkt for at kunne være den egentlige årsag til sygdomsudbruddet i Holland. Man har tidligere isoleret såkaldt lavpatogent Aviær influenzavirus (dvs. virus der kun forårsager let eller ingen sygdom) fra bl.a. vildænder. Denne virustype påvises af og til fra vildfugle også her i landet. Hvis den overføres til tamfjerkræ, kan den i enkelte tilfælde efter en periode - måske flere måneder - ændre sig og blive højpatogen (stærkt sygdomsfremkaldende), som den der ses ved udbruddet i Holland.

For at få overblik over forekomsten af lavpatogent Aviær influenzavirus har Fødevaredirektoratet i samarbejde med Danmarks Veterinærinstitut og Danmarks Miljøundersøgelser iværksat et undersøgelsesprogram, hvor der tages virusprøver fra en lang række trækfugle, som kommer til landet via Holland.

Kontaktperson: Chefkonsulent Stig Mellergaard, Veterinærafdelingen, Fødevaredirektoratet, tlf.: 33 95 63 83, mobil: 20 87 14 41.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024