Anden- og sidstebehandling af forslag om forhøjelse af fravænningsalderen for pattegrise

Claus Iversen
Dokumentation
Den næste sag på dagsordenen var:
4) Anden (sidste) behandling af beslutningsforslag nr. B 42:
Forslag til folketingsbeslutning om forhøjelse af fravænningsalderen for pattegrise fra 3 til 4 uger. Af Kristen Touborg (SF) m.fl. (Fremsat 20/11 2002. Første behandling 16/1 2003. Betænkning 30/4 2003).

Der var ikke stillet ændringsforslag.

Forslaget sattes til forhandling.

Forhandling

Kristen Touborg (SF):
Der er flere aspekter i det forslag, SF har fremsat.
     For det første er der dyrevelfærdsaspektet. Der er vel næppe nogen, der sætter spørgsmålstegn ved, at det er en fordel for pattegrisene at være 25 pct. længere tid ved deres mor.
     Derudover må man sige, at spredningen inden for de enkelte kuld indebærer, at hvis man bibeholder den dispensationsmulighed, der er i loven, for, at man under visse forudsætninger kan fravænne smågrisene ned til 3 uger, vil en hel del af grisene bliver fravænnet også før de 3 uger. Hvis man f.eks. ser på gennemsnittet på 22 dage, er der ingen tvivl om, at der vil være adskillige kuld, som bliver fravænnet, før de er 3 uger gamle, hvilket jeg vil anse for at være dyrevelfærdsmæssigt helt uforsvarligt.
     Derudover er der aspektet med medicinforbruget. Det er sådan, at 70 pct. af den antibiotika, der bruges i svinebesætninger - og jeg skal hilse og sige, at der bruges meget antibiotika - anvendes til smågrisene, der er fravænnet deres mor. Jo tidligere grisene fravænnes, jo større behov er der for antibiotika med den indbyggede risiko, der er for, at vi får resistentproblemer, og at vi fremover risikerer, at vi inden for human medicin ikke kan behandle tilstrækkeligt for forskellige bakteriemæssige sygdomme.
     Jeg synes, det er ærgerligt og også uforståeligt, at regeringen og Dansk Folkeparti sætter svineproducenternes økonomi over disse hensyn. For regeringen og Dansk Folkeparti er det åbenbart mest kæledyrene, der skal beskyttes. Med produktionsdyrene forholder det sig tilsyneladende helt anderledes.

Hermed sluttede forhandlingen.

Afstemning

Forslaget til folketingsbeslutning forkastedes, idet 47 (S, SF, RV, EL og KRF) stemte for, 59 (V, DF og KF) imod.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024