Antibiotikaresistens i GMO er imod al sund fornuft
Kim Rosenkilde
RedaktørJeg er redaktør for Altinget: kommunal og har tidligere skrevet om såvel fødevarepolitik, transportpolitik og retspolitik. Jeg kom til Altinget i 2013 fra Avisen Kommunen. Jeg er uddannet journalist fra Syddansk universitet (2009) og læste inden da en bachelor i statskundskab ved Aarhus Universitet.
Af Rikke Lundsgaard
Landbrugspolitisk medarbejder, Danmarks Naturfredningsforening
Hvis regeringen gør alvor af at godkende en GMO-majs med antibiotika-markør, er det en beslutning, der går imod al sund fornuft og imod et Folketingsflertal fra før valget i 2011.
Problemet bliver mere og mere akut, fordi vi selv stopper os med antibiotika, og fordi husdyrene bliver behandlet fra en kant af.
Rikke Lundsgaard
Landbrugspolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening
Antibiotika-markøren i GMO-majsen kan være med til at forstærke det alvorlige problem med antibiotikaresistens, som er en stigende trussel mod vores sundhed. Problemet bliver mere og mere akut, fordi vi selv stopper os med antibiotika, og fordi husdyrene bliver behandlet fra en kant af.
De resistente bakterier er mere dødelige end deres ikke-resistente slægtninge. Resistensproblemet er i begyndelsen af 2013 blevet så alvorligt, at Storbritanniens øverste medicinaldirektør Dame Sally Davies har advaret om, at antibiotikaresistens er blevet så udbredt, at det udgør en dommedagslignende trussel, hvor selv små infektioner i fremtiden ikke kan behandles.
Antibiotikaresistens i GMO-majs er en såkaldt markør. Det har intet med selve forandringen i DNA at gøre. Der findes alternativer til den form for markør. Og der findes helt sikkert også alternativer til en GMO-majs, som ingen andre end Monsanto vil få glæde af.