B69 om overflytning af opgaverne i henhold til landbrugsloven fra de regionale jordbrugskommissioner til den amtskommunale forvaltning

Claus Iversen
Dokumentation

B 69 (som fremsat): Forslag til folketingsbeslutning om overflytning af opgaverne i henhold til landbrugsloven fra de regionale jordbrugskommissioner til den amtskommunale forvaltning.

Fremsat den 14. januar 2003 af Kristen Touborg (SF), Aage Frandsen (SF) og Jørn Jespersen (SF)

Forslag til folketingsbeslutning

om overflytning af opgaverne i henhold til landbrugsloven fra de regionale jordbrugskommissioner til den amtskommunale forvaltning

 

Folketinget pålægger regeringen at fremsætte de nødvendige lovforslag og at udarbejde de nødvendige ændringer i administrative forskrifter, således at de regionale jordbrugskommissioners arbejdsopgaver i henhold til landbrugsloven fuld ud overflyttes til den almindelige forvaltning i amtskommunerne. Endvidere skal samtlige afgørelser truffet af den amtskommunale forvaltning i henhold til landbrugsloven kunne påklages.

 

Bemærkninger til forslaget

Som en konsekvens af sammenlægningen af Dansk Familielandbrug og Landboforeningerne skal der ske en konsekvensændring af landbrugsloven. De to organisationer har hidtil hver skullet udpege et medlem til de regionale jordbrugskommissioner. Efter sammenlægningen vil det herefter være den nye fællesorganisation Dansk Landbrug, der skal udpege to medlemmer, og organisationen får herefter monopol på administration af landbrugsloven.

Fødevareministeriet kunne i oktober 1997 udsende en liste over 1.264 bedrifter, der mistænktes for at overtræde landbrugslovens bestemmelser om loft over den enkelte ejers antal af ejendomme og den samlede størrelse i hektar. Jordbrugskommissionerne nåede kun at behandle 1.001 af disse sager, før landbrugsloven var blevet ændret – og med tilbagevirkende kraft!

Man nåede dog at konstatere, at i 688 af de undersøgte tilfælde (ca. 70 pct.) var der tale om lovbrud, men disse blev ordnet ved hjælp af lovliggørelse, dispensation eller venlige påbud. I Fødevareministeriet har man ingen erindring om ét eneste bødeforelæg i den omfattende sag.

Sagen om finansminister Thor Pedersens erhvervelse af landbrugsejendomme viser også, at kontrollen med hensyn til opfyldelsen af uddannelseskravene er lemfældig i forbindelse med erhvervelse af ejendomme over 30 ha, og at det kræver betydelig offentlig opmærksomhed, før der gribes ind.

Forslagsstillerne finder derfor, at de klart utilfredsstillende forhold i forbindelse med de regionale jordbrugskommissioners administration af landbrugsloven må have den konsekvens, at det fremover er en upartisk amtskommunal forvaltning, der skal træffe afgørelse i sagerne på linje med, hvad der gælder for sager i henhold til planlovgivningen. Staten skal kompensere amterne for de øgede udgifter til administration.

Forslagsstillerne finder, at samtlige afgørelser truffet af den amtskommunale forvaltning i henhold til landbrugsloven skal kunne påklages. Ankeinstansen kunne være Direktoratet for FødevareErhverv under Fødevareministeriet.

Skriftlig fremsættelse

Kristen Touborg (SF):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om overflytning af opgaverne i henhold til landbrugsloven fra de regionale jordbrugskommissioner til den amtskommunale forvaltning .

(Beslutningsforslag nr. B 69).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40redaktionen@altinget.dkCVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024