Bedre muligheder for jordbrugs-parceller

Tina Møller
Dokumentation
Jordbrugsparceller er helårsboliger med et grundareal på op til 1 ha med mulighed for lidt landbrug eller et par dyr og beliggende i tilknytning til mindre bebyggelser i landzone.

Efter aftale mellem Miljøministeriet og Fødevareministeriet er de hidtidige retningslinjer for placering af jordbrugsparceller blevet ændret, så der bliver mulighed for at placere jordbrugsparceller i langt flere landsbyer.

Med de nye retningslinier har kommunerne fået bedre muligheder for at udarbejde lokalplaner for jordbrugsparceller, fordi begrebet ”tyndt befolkede områder” efter den hidtidige praksis har været administreret væsentlig strammere, end der nu er fastlagt i de nye regler.

Ændringen vil være med til at styrke udviklingen i landdistrikterne og dermed imødekommes et ønske fra mange borgere og kommunale politikere.

Udgangspunktet er nu, at der kan planlægges for jordbrugsparceller i umiddelbar tilknytning til landsbyer med færre end 1500 indbyggere. Der er dog strammere regler i hovedstadsområdet, hvor placering af jordbrugsparceller kun vil være mulig de færreste steder, og omkring landsdelscentre og større egnscentre, hvor der er fastsat en oplandsgrænse på henholdsvis 10 km og 5 km fra byzone, hvor placering af jordbrugsparceller ikke vil være mulig.

De nye retningslinjer vil blive indarbejdet Fødevareministeriets cirkulærer om landbrugsloven og om varetagelse af de jordbrugsmæssige interesser i region-, kommune- og lokalplanlægningen m.v.

Kontaktperson:
Kontorchef Bodil Ekner, tlf.3395 8200.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024