Bekæmpelse af mund- og klovesyge

Claus Iversen
Dokumentation
EU-Kommissionen fremlagde i dag et forslag til bekæmpelse af mund- og klovesyge i EU. Forslaget afspejler de erfaringer, der er opnået i EU efter de voldsomme udbrud af sygdommen i 2001, hvor især Storbritanniens får og kvæg blev hårdt ramt af mund- og klovesyge.

Regionaliseringsbegrebet fastholdes og udbygges. Det vil sige, at i tilfælde af udbrud, som synes at brede sig, foretages der opdeling af landet i spærrede og fri zoner. Desuden foreslås udbyggede bestemmelser om anvendelse af nødvaccinationer som led i den generelle bekæmpelse af sygdommen ved nedslagning.

Fødevareminister Mariann Fischer Boel er meget positiv overfor forslaget om regionalisering og hun er åben overfor at drøfte betingelserne for anvendelse af nødvaccinationer.

”EU’s politik overfor mund- og klovesyge må fortsat være den, at bekæmpelse skal ske ved ned-slagning. Skal vi anvende nødvaccination i EU i forbindelse med udbrud af mund- og klovesyge er det altafgørende, at dette forinden er anerkendt af vores eksportmarkeder. Manglende international anerkendelse kan få uoverskuelige økonomiske konsekvenser for afsætningen af EU-produkter internationalt og deraf følgende uoverskuelige konsekvenser på EU’s eget marked, hvis f.eks. den danske kødeksport til tredjemarkedslande skal afsættes i EU”, siger Mariann Fischer Boel.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024