Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om Salmonella Dublin

Tina Møller
Dokumentation

§ 1

I bekendtgørelse nr. 801 af 26. september 2002 om Salmonella Dublin, som ændret ved bekendtgørelse nr. 974 af 25. november 2002, foretages følgende ændringer:

1. § 4 affattes således:

»§ 4. Hvis der påvises Salmonella Dublin ved undersøgelse af materiale fra en ejendom, på hvilken der er mistanke om klinisk salmonellainfektion eller en ejendom, der er under offentligt tilsyn, skal den besætningsansvarlige påse, at alle dyr indtransporteres til og slagtes på et eksportautoriseret slagteri efter Fødevaredirektoratets anvisninger. Dyrene skal under transporten ledsages af en passérseddel, der er rekvireret hos fødevareregionen.

Stk. 2. Den besætningsansvarlige skal påse at dyr indtransporteres og slagtes efter reglerne i stk. 1, i 3 måneder, jf. dog stk. 3. Perioden regnes fra den dato hvor laboratorieresultatet er kommet frem til den besætningsansvarlige.

Stk. 3. I   besætninger, der er påbudt offentligt tilsyn efter reglerne i bekendtgørelse om Salmonella hos kvæg og svin m.m. eller bekendtgørelse om salmonellose og fund eller serologisk påvisning af salmonellabakterier hos dyr, skal den besætningsansvarlige påse at dyr indtransporteres og slagtes efter reglerne i stk. 1 indtil det offentlige tilsyn ophæves, dog minimum i 3 måneder. Perioden regnes fra den dato hvor laboratorieresultatet er kommet frem til den besætningsansvarlige.

Stk. 4. Efter slagtning af kvæg fra de i stk. 1 nævnte besætninger skal det enkelte dyr undersøges for Salmonella efter reglerne i bilag 2. Ved fund af Salmonella Dublin skal kødet varmebehandles eller destrueres. «

2. Som bilag 2 indsættes bilag 1 til denne bekendtgørelse.

3. Som bilag 3 indsættes bilag 2 til denne bekendtgørelse.

§ 2

Bekendtgørelsen træder i kraft den 11. juni 2003.

Fødevaredirektoratet, den 2. juni 2003

Per H. Kristiansen

/Nicolai Vedsted


Bilag 1

»Bilag 2

Svaberprøver - særslagtningsbesætninger med kvæg

Kapitel 1

Udvælgelse af prøveenheder

1)   Prøverne skal udtages i kølerummet efter minimum 12 timers nedkøling.

Kapitel 2

Prøveudtagning

2)   Prøveudtagningssteder:

a)   Både på udvendig og indvendig side af slagtekroppen, skal der afsvabres en ca. 10 cm bred bane fra kanten af den halve slagtekrop og hele vejen rundt efter reglerne i bilag 3.

b)   Afsvabring skal endvidere omfatte andre steder på slagtekroppen, som mistænkes for at være inficeret.

3)   Afsvabring:

a)   Til afsvabring skal der anvendes en 16-lags steril gazetampon af bomuld, med dimensionerne 10 × 10 cm.

b)   Inden afsvabring skal gazetamponen fugtes med 10 ml buffret pepton vand (BPV).

c)   Ved afsvabring åbnes stomacherposen sterilt, og vrangen vendes ud på stomacherposen med sterile handsker. Stomacherposen anvendes som en handske under afsvabring.

d)   Der afsvabres med et tryk på ca. 2 kg med en jævn bevægelse oppefra og ned.

e)   Efter afsvabring af slagtekroppens yderside vendes en ny side ud på svaberen og den indvendige side af slagtekroppen afsvabres. Derefter krænges posen tilbage, bøjes om og placeres i en ny stomacherpose, der lukkes med en klemme.

4)   Organer og andet slagteaffald fra de slagtede dyr skal disponeres til kassation eller til dyrefoder. Organer og andet slagteaffald, der disponeres til dyrefoder skal

a)   underkastes en varmebehandling, der sikrer eliminering af Salmonella Dublin,

b)   holdes adskilt fra andre kassater,

c)   stamme fra partier af slagtekroppe, der ikke har været udsat for hygiejnesvigt under slagtningen, og

d)   anbringes i specielle beholdere, der er placeret og indrettet således at enhver krydskontamination af andre produkter undgås.

Kapitel 3

Mærkning og opbevaring af prøver

 

5)   Prøverne skal mærkes således at de slagtedyr, hvorfra prøverne er udtaget, entydigt kan identificeres.

6)   Prøverne skal opbevares ved + 0-5ºC indtil analyse.

Kapitel 4

Prøveundersøgelse

7)   Prøverne skal undersøges på et af Fødevaredirektoratet godkendt laboratorium eller et laboratorium, der er akkrediteret til at foretage undersøgelser for Salmonella i kød.

8)   Prøveundersøgelse skal udføres efter en metode, der er godkendt af Fødevaredirektoratet. «


Bilag 2

»Bilag 3

Afsvabring af slagtekroppe


A – Ved afsvabring inddrages bækkenindgangen til og med endetarmsåbningen.

B – Mellemgulvets tilhæftningssted og området omkring nyrerne inddrages også i afsvabringen.

C – Ligeledes afsvabres for- og bagskanke. «


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024