Bekendtgørelse om betaling for foderstofkontrol

Claus Iversen
Dokumentation
I medfør af § 1, stk. 3, nr. 11, i lov om foderstoffer, jf. lovbekendtgørelse nr. 80 af 2. februar 2000, og efter bemyndigelse fastsættes:

§ 1. Virksomheder, der er godkendt eller registreret efter bekendtgørelse om registrering m.m. af foderstofvirksomheder, skal betale afgifter og gebyrer som fastsat i bilag 1, jf. dog § 4, til dækning af Plantedirektoratets udgifter til administration og kontrol m.m. i henhold til bekendtgørelse om foderstoffer, bekendtgørelse om tilsætningsstoffer til foderstoffer, bekendtgørelse om salmonellafri foderstoffer, bekendtgørelse om registrering m.m. af foderstofvirksomheder, bekendtgørelse om indførsel af foderstoffer, bekendtgørelse om foder med indhold af protein af pattedyr, bekendtgørelse om maksimalgrænseværdier for indhold af pesticidrester i fødevarer og foderstoffer, bekendtgørelse om godkendt egenkontrol og bekendtgørelse om fremstilling af foder til fisk.

Stk. 2. Uanset stk. 1 skal virksomheder, der alene producerer fodermidler, eller som efter bekendtgørelse om salmonellafri foderstoffer er tilsluttet et godkendt regelsæt om god produktionspraksis, ikke betale afgift for proceskontrol, jf. bilag 1, punkt B. Dette gælder dog ikke for virksomheder, der forarbejder olieholdige frø og alene sælger forarbejdede produkter til registrerede foderstofvirksomheder.

Stk. 3. En virksomhed, der ansøger om godkendelse eller registrering efter § 1, stk. 1, nr. 1-4, i bekendtgørelse om registrering m.m. af foderstofvirksomheder, skal betale for direktoratets tidsforbrug ved behandling af ansøgningen, jf. bilag 1, punkt C.

Stk. 4. En virksomhed, der ansøger om godkendelse af virksomhedens kvalitetsstyringssystem efter § 2, stk. 2, i bekendtgørelse om godkendt egenkontrol for foderstofvirksomheder, skal betale for direktoratets tidsforbrug ved behandling af ansøgningen, jf. bilag 1, punkt C. Godkendte virksomheder skal betale for Plantedirektoratets tidsforbrug ved tilsyn, jf. bilag 1, punkt C.

Stk. 5. En virksomhed, der anmoder direktoratet om at yde bistand ved udarbejdelse m.m. af ansøgninger til Det Europæiske Fællesskab om godkendelse af tilsætningsstoffer eller produkter, der tilfører protein eller kvælstof, skal betale for direktoratets tidsforbrug, jf. bilag 1, punkt C.

Stk. 6. En virksomhed, der anmoder om plombering eller brydning af plomber efter § 5e i bekendtgørelse om foderstoffer, og hvor det er Plantedirektoratet, der skal foretage arbejdet, betaler for direktoratets tidsforbrug udover et dagligt besøg af maksimalt én times varighed, jf. bilag 1, punkt C. Ved beregning af tidsforbruget for det daglige besøg indgår ventetid og tidsforbruget på virksomheden. Ved beregning af tidsforbruget ud over et dagligt besøg indgår ventetid, tidsforbrug på virksomheden og kørsel.

Stk. 7. Afgifter og gebyrer tillægges merværdiafgift.

§ 2. En virksomhed, der kun er registreret en del af finansåret, kan ikke kræve tilbagebetaling eller afkortning af grundafgiften, jf. bilag 1, punkt A.

§ 3. Godkendte eller registrerede virksomheder skal efter anmodning fra Plantedirektoratet og inden den frist direktoratet fastsætter, meddele direktoratet de oplysninger om indførsel, produktion og salg i det senest afsluttede finansår, der er nødvendige for beregning af de årlige afgifter, jf. bilag 1, punkt D.

Stk. 2. For virksomheder, der godkendes eller registreres, beregnes afgifterne det første år på grundlag af virksomhedens oplysninger om forventet produktion og salg i det pågældende år.

Stk. 3. For virksomheder, der afmelder deres godkendelse eller registrering, beregnes mængde- og proceskontrolafgifterne på grundlag af virksomhedens oplysninger om produktion og salg i den forløbne del af finansåret.

Stk. 4. Undlader en virksomhed at meddele direktoratet de nødvendige oplysningerne inden den fastsatte frist, fastsætter direktoratet beregningsgrundlaget for mængdeafgifterne skønsmæssigt.

§ 4. De årlige grund- og mængdeafgifter, som anført i bilag 1, punkt A og D, jf. §§ 2 og 3 beregnes i finansåret 2003 forholdsmæssigt, idet afgifterne for perioden 1. januar 2003 til 30. juni 2003 beregnes på grundlag af takster i bekendtgørelse nr. 162 af 20. marts 2002 om betaling for foderstofkontrol.

§ 5. Afgifter og gebyrer forfalder ved påkrav, og betaling skal ske senest 30 dage efter fakturaens dato.

Stk. 2. Betales forfaldne afgifter og gebyrer ikke rettidigt, skal der betales en årlig rente svarende til renten i henhold til rentelovens § 5. Den tillagte rente udgør dog mindst 50 kr.

Stk. 3. For erindringsskrivelser betales et gebyr på 50 kr., som reguleres i henhold til § 3 i lov om en satsreguleringsprocent.

Stk. 4. Der er udpantningsret for gebyrer, afgifter og renter.

§ 6. Dækker opkrævede afgifter ikke Plantedirektoratets udgifter, kan direktoratet indregne det manglende beløb ved fastsættelsen af afgiftssatser for følgende finansår.

Stk. 2. Overstiger opkrævede afgifter Plantedirektoratets udgifter, kan direktoratet indregne det overskydende beløb ved fastsættelsen af afgiftssatser for følgende finansår.

§ 7. Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. juli 2003.

Stk. 2. Bekendtgørelse nr. 162 af 20. marts 2002 om betaling for foderstofkontrol ophæves.

Plantedirektoratet, den 19. juni 2003

Mogens Nagel Larsen

/Mette Louise Horneman


Bilag 1

Afgifter og gebyrer

A. Årlig grundafgift

Kr.

1)   For én registrerings- eller godkendelseskategori, jf. § 1, stk. 1, nr. 1, 2 og 3 samt stk. 3 og stk. 5 i bekendtgørelse om registrering af foderstofvirksomheder m.m

1.130

2)   Pr. efterfølgende registrerings- eller godkendelseskategori, jf. § 1, stk. 1, nr. 1, 2 og 3 i bekendtgørelse om registrering af foderstofvirksomheder m.m.

565

3)   For virksomheder, der udelukkende fremstiller foderblandinger til brug for eget opdræt, jf. § 1, stk. 1, nr. 4 i bekendtgørelse om registrering af foderstofvirksomheder m.m.:

a) ... Virksomheder godkendt efter bilag 4

b)   Virksomheder registreret efter bilag 8

4.310

539

B. Proceskontrol (salmonellafri foderstoffer)

 

1)   Virksomheder, jf. bekendtgørelse om salmonellafri foderstoffer

12.552

2)   Fjernlagre, jf. bekendtgørelse om salmonellafri foderstoffer

3.347

3)   Virksomheder, jf. bekendtgørelse om fremstilling af foder til fisk

3.347

C. Plantedirektoratets timesatser, jf. § 1, stk. 3-6:

 

1)   Specialist

750

2)   Akademiske medarbejdere

562

3)   Kontorfunktionær/laborant/kontrollør

414

 


D. Mængdeafgifter:

 

Alle
virksomheder



Kr.

Virksomheder
uden godkendt
egenkontrol
betaler yderligere

Kr.

Virksomheder
med godkendt
egenkontrol


Kr.

1)   Foderblandinger, pr. påbegyndt 100 tons tørstof  

238 2)

220

 

2)   Fodermidler, pr. påbegyndt 100 tons tørstof  

205 2)

162

 

3)   Tilsætningsstoffer gruppe 1 3) , pr. kg. markedsført tilsætningsstof, incl. eventuelle bærestoffer. ..........................

0,30

0,31

 

4)   Tilsætningsstoffer gruppe 2 4) , pr. kg. markedsført tilsætningsstof, incl. eventuelle bærestoffer. ..........................

0,15

0,16

 

5)   Tilsætningsstoffer gruppe 3 5) , pr. kg. markedsført tilsætningsstof, incl. eventuelle bærestoffer. ..........................

0,03

0,03

 

6)   Forblandinger med indhold af et eller flere af de i note 3-5 nævnte tilsætningsstoffer, pr. kg. markedsført forblanding 6) .

0,09

0,09

 

7)   Udtagning og undersøgelse af standardprøve  

 

 

2.877

 


2) Udover omkostninger til foderstofkontrol omfattet afgiften omkostninger til BSE-kontrol og færdigvarekontrol for salmonella.

3) Antibiotika, Coccidiostatica og andre lægemidler, vækstfremmende stoffer samt vitaminer, provitaminer og lignende stoffer, som er kemisk entydigt beskrevet.

4) Antioksydanter, farvestoffer med indhold af kartenoider og xantotyler samt mikromineralstoffer.

5) Enzymer og mikroorganismer.

6) Der skal kun betales afgift af forblandinger i det omfang, der ikke tidligere er blevet betalt tillægsafgift for indholdet af tilsætningsstoffer.

Officielle noter

1) Bekendtgørelsen indeholder bestemmelser, der gennemfører Det Europæiske Fællesskabs rådsbeslutning nr. 98/728/EF af 14. december 1998 om EF-gebyrordning inden for fodersektoren (EFT 1998, L 346, s. 51)


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024