Bekendtgørelse om mælkekonserves
Claus Iversen
Ingen forfatter
Ingen forfatter
Anvendelsesområde
§ 1. Denne bekendtgørelse omfatter regler for konserveret helt eller delvis inddampet mælk som defineret i § 2 og i bilaget.
Definitioner
§ 2. Ved delvis inddampet mælk forstås i denne bekendtgørelse: Det flydende, sukrede eller usukrede produkt, som fremkommer umiddelbart ved delvis fjernelse af vand fra mælk, fra helt eller delvis skummet mælk eller fra en blanding af disse produkter, eventuelt tilsat fløde eller helt inddampet mælk eller begge dele, idet dog tilsætning af helt inddampet mælk ikke må overstige 25% af det samlede tørstofindhold i det færdige produkt.
Stk. 2. Ved helt inddampet mælk forstås i denne bekendtgørelse: Det produkt i pulverform, som fremkommer umiddelbart ved fjernelse af vand fra mælk, fra helt eller delvis skummet mælk, fra fløde eller fra en blanding af disse produkter, og hvis vandindhold udgør 5 vægtprocent eller derunder.
Tilvirkning, mærkning m.m.
§ 3. De i bilaget anførte varebetegnelser er forbeholdt de deri anførte produkter og skal i handelen benyttes som betegnelse herfor. Dog kan de i bilaget under nr. 1, litra a og nr. 2, litra a nævnte produkter alternativt betegnes henholdsvis kondenseret kaffefløde og flødepulver.
§ 4. Ved fremstilling af sukret kondenseret mælk er det tilladt at tilsætte yderligere laktose i en mængde på indtil 0,03 vægtprocent af det færdige produkt.
Stk. 2. Fødevaredirektoratet kan, jf. § 20 i bekendtgørelse om tilsætningsstoffer i fødevarer, meddele tilladelse til tilsætning af vitaminer til de i § 2 definerede produkter.
§ 5. I mærkningen af de i bilaget anførte produkter skal som en del af eller i umiddelbar nærhed af varebetegnelsen, angives mælkens fedtindhold udtrykt i vægtprocent af det færdige produkt. Dette gælder dog ikke kondenseret skummetmælk og sukret kondenseret skummetmælk samt skummetmælkspulver. For delvis inddampet mælk skal tillige angives det procentvise indhold af fedtfrit mælketørstof som en del af eller i umiddelbar nærhed af varebetegnelsen.
Stk. 2. Mærkningen af færdigpakket helt inddampet mælk skal indeholde anvisning om opløsnings- eller rekonstitueringsmåden, herunder angivelse af fedtindholdet i det således opløste eller rekonstituerede produkt.
Stk. 3. For produkter pakket i enheder på under 20 g og som pakkes i en yderemballage behøver de i stk. 1 og 2 anførte mærkninger, bortset fra varebetegnelsen, kun at anføres på yderemballagen.
Stk. 4. Det skal af mærkningen af færdigpakket helt inddampet mælk fremgå, at produktet ikke er bestemt til ernæring for spædbørn under 12 måneder.
Straffe- og ikrafttrædelsesbestemmelser
§ 6. Medmindre højere straf er forskyldt efter anden lovgivning, straffes med bøde den, der
1) overtræder § 3, § 4, stk. 1 og § 5, eller
2) tilsidesætter vilkår fastsat i medfør af § 4, stk. 2.
Stk. 2. Straffen kan stige til fængsel i indtil 2 år, hvis overtrædelsen er begået med fortsæt eller grov uagtsomhed, og der ved overtrædelsen er
1) forvoldt skade på sundheden eller fremkaldt fare herfor, eller
2) opnået eller tilsigtet opnået en økonomisk fordel for den pågældende selv eller andre herunder ved besparelser.
Stk. 3. Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel.
§ 7. Bekendtgørelsen træder i kraft den 16. juli 2003.
Stk. 2. §§ 12-16 i bekendtgørelse nr. 25 af 14. januar 2003 om mælkeprodukter m.v. ophæves den 17. juli 2003.
Stk. 3. Produkter, som før den 16. juli 2003 er fremstillet i overensstemmelse med kap. 6 i bekendtgørelse nr. 902 af 29. november 1993 om mælkeprodukter m.v. , kan markedsføres til og med den 16. juli 2004. Såfremt disse produkter inden den 17. juli 2004 er mærket i overensstemmelse med kap. 6 i bekendtgørelse nr. 902 af 29. november 1993 om mælkeprodukter m.v. , kan markedsføring ske indtil lagrene er opbrugt.
Fødevaredirektoratet, den 23. juni 2003
Per H. Kristiansen
/Jesper Jarnit
Bilag 1
Mælkekonserves
1) |
Delvis inddampet mælk
|
|
|
Former for usukret kondenseret mælk:
|
|
|
a) |
Kondenseret mælk
med højt fedtindhold
|
|
b) |
Kondenseret mælk
eller kondenseret sødmælk
|
|
c) |
Kondenseret delvis
skummet mælk, kondenseret letmælk
|
|
d) |
Kondenseret
skummetmælk
|
|
Former for sukret kondenseret mælk:
|
|
|
e) |
Sukret kondenseret
mælk eller sukret kondenseret sødmælk
|
|
f) |
Sukret kondenseret
delvis skummet mælk, sukret kondenseret letmælk
|
|
g) |
Sukret kondenseret
skummetmælk
|
2) |
Helt inddampet mælk
|
|
|
a) |
Mælkepulver med
højt fedtindhold
|
|
b) |
Mælkepulver eller
sødmælkspulver
|
|
c) |
Pulver af delvis
skummet mælk
|
|
d) |
Skummetmælkspulver
|
3) |
Behandling
|
|
|
Med forbehold af bestemmelserne i direktiv 92/46/EØF af 16. juni 1992 om sundhedsbestemmelser for produktion og afsætning af rå mælk, varmebehandlet mælk og mælkebaserede produkter 1) opnås konservering af de ovenfor under nr. 1 og 2 nævnte produkter: |
|
|
- |
Ved varmebehandling (sterilisering, UHT behandling m.v.) for så vidt angår de produkter, der er nævnt ovenfor under nr. 1, litra a)-d), |
|
- |
Ved tilsætning af sakkarose (halvhvidt sukker, hvidt sukker eller raffineret hvidt sukker) for så vidt angår de produkter, der er nævnt ovenfor under nr. 1, litra e)-g), |
|
- |
Ved inddampning for så vidt angår de produkter, der er nævnt ovenfor under nr. 2.
|
1) EF-Tidende 1992 L 268, s. 1.
Officielle noter |
1) Bekendtgørelsen indeholder bestemmelser, der gennemfører Rådets direktiv 2001/114/EF af 20. december 2001 om visse former for konserveret helt eller delvis inddampet mælk bestemt til konsum (EF-Tidende 2002 L 15, s. 19).