Berigede fødevarer : Først afvist - så godkendt

Det er ok, at firmaet DK International skriver "multivitamin" på etiketten af en juice, der er beriget med vitaminer. Det har departementet i Familie- og Forbrugerministeriet afgjort, efter at ansøgningen i første omgang blev afvist i Fødevaredirektoratet.
Cecilie Bech
Fakta
Hvad er berigede fødevarer?
  • Berigede fødevarer er almindelige fødevarer, der er tilsat ekstra vitaminer eller mineraler. Vitaminer og mineraler forekommer naturligt i vores fødevarer, og undersøgelser af den danske befolknings kostvaner viser, at tilførslen af vitaminer og mineraler med enkelte undtagelser er tilfredsstillende.

    Hvornår må fødevarer beriges?

  • I en række EU-medlemslande er berigede fødevarer ret udbredte, men i Danmark er de en sjældenhed. Det skyldes forskellige regler for berigelse af fødevarer. De danske regler bygger på retningslinier, som er vedtaget af Codex Alimentarius (et internationalt organ grundlagt af FAO/WHO, som udarbejder retningslinjer for standarder for handel og mærkning af fødevarer), som hylder forsigtighedsprincippet. Reglerne har traditionelt været administreret efter princippet om, at tilsætningen skal være ernæringsmæssig velbegrundet, og de fødevarer, der beriges, skal indgå som en væsentlig del af befolkningens kost.

    Hvorfor blev den danske praksis ændret?

  • En EF-Dom fra den 23. september 2003 betyder dog, at Danmark må ændre praksis, når en virksomhed søger om lov til at producere og markedsføre fødevarer med ekstra tilsatte vitaminer og mineraler. Danmark kan ikke længere per automatik afvise en ansøgning med henvisning til, at der ikke er nogen ernæringsmæssig begrundelse for berigelsen. I stedet skal myndighederne hver gang tage konkret stilling til, om det vil indebære en sundhedsrisiko, hvis berigelsen medfører, at mennesker får større portioner af de bestemte vitaminer og mineraler.

    Hvorfor er man usikker på virkning af for mange vitaminer og mineraler?

  • Danmark har haft den mere restriktive holdning til området, fordi der er meget lidt viden om, hvad der sker, hvis mennesker får flere vitaminer og mineraler, end de har behov for. I nogle tilfælde kan det være skadeligt. Samtidig viser forskning, at balancen mellem de enkelte vitaminer og mineraler er vigtig, og denne balance kan blive vanskelig at styre, hvis man har fri berigelse af fødevarer.

    Hvad siger lovgivningen?

  • Berigelsen af fødevarer baseres på danske regler, men i EU diskuteres nu en harmonisering af reglerne. Sådan som diskussionen i EU tegner sig nu, vil reguleringen ikke bygge på ernæringsmæssige behov, men på en risikoanalyse baseret på de såkaldte "sikre øvre grænser" for indtag. Det vil sige, hvor meget der kan indtages, før det bliver farligt.

  • Kilde: Fødevaredirektoratet
    Inden længe kan de danske forbrugere hive produktet "multivitamin 12 frugt juice" ned fra hylderne. Juicen er en såkaldt beriget fødevare, der er tilsat vitaminer.

    Den 11. maj 2004 afviste Fødevaredirektoratet ellers en ansøgning fra firmaet DK International om tilladelse til at bruge ordet "multivitamin" på forsideetiketten af produktet.

    "Fødevaredirektoratets afgørelse er truffet på baggrund af en bestemmelse i fødevareloven, der siger, at man ikke må bruge angivelser om øget næringsværdi ved hjælp af tilsætningsstoffer på forsiden. Og det må man sige, der var tale om med multivitaminjuicen," siger Paolo Drostby, konstitueret kontorchef i Fødevaredirektoratet til FødevareTinget og SundheddsTinget.

    Departement underkender afgørelse
    Men nu har departementet i Familie- og Forbrugerministeriet underkendt direktoratets afgørelse. Det er i orden, at firmaet betegner juicen "multivitamin".

    Altinget logoFødevarer
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Fødevarer

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024