Beslutningsforslag om ernæringsrigtig og økologisk mad

Claus Iversen
Dokumentation

B 63 (som fremsat): Forslag til folketingsbeslutning om oprettelse af en pulje til ernæringsrigtig og økologisk mad i skoler og daginstitutioner.

Fremsat den 7. januar 2003 af Ritt Bjerregaard (S), Inger Bierbaum (S), Morten Bødskov (S), Ole Vagn Christensen (S), Henrik Dam Kristensen (S), Erik Mortensen (S), Lone Møller (S) og Nicolai Wammen (S)

Forslag til folketingsbeslutning

om oprettelse af en pulje til ernæringsrigtig og økologisk mad
i skoler og daginstitutioner

Folketinget opfordrer regeringen til at oprette en pulje på 75 mio. kr. årligt til forsøg med ernæringsrigtig og økologisk mad i skoler og daginstitutioner.

 

Bemærkninger til forslaget

Fødevareministeren har taget et godt initiativ med »Alt om kost – smag for livet«. Det dækker en hjemmeside med information om ernæringsrigtig kost, en telefonhotline og et rejsehold, der tager rundt på skoler og i daginstitutioner og giver gode råd om etablering af madordninger. Men initiativet kan ikke stå alene. Fra skoler og institutioner rundtomkring i landet hører vi, at der er masser af gode ideer til madordninger og lignende, men at der mangler penge til at gøre ideerne til virkelighed. Derfor skal der sættes penge af til at få sat skub i forsøg med ernæringsrigtig og økologisk mad. Forslagsstillerne ønsker med dette forslag at sætte konkret handling bag ønsket om at forbedre vore børns ernæring.

Børns ernæring er et problem. Det er forældrenes ansvar at sørge for god mad til børnene, men det er også et samfundsanliggende. Problemerne med fejlernæring er store og dyre for samfundet i form af udgifter til sundhedsvæsenet senere hen. Derfor har alle en interesse i at fået taget hånd om problemet med dårligt ernærede børn. Undersøgelser viser også, at problemet med dårligt ernærede børn har markant social slagside. Børn i dårligt stillede familier er dårligere ernærede, og det er med til at fastholde den negative sociale arv. Vi kan ikke bare læne os tilbage og vente på, at problemet løser sig selv.

30 pct. af danske børn er i dag overvægtige. Undersøgelser viser, at skolebørn meget ofte springer et måltid over. De spiser usund mad mellem måltiderne, dvs. for meget fedt, for meget sukker og for få grøntsager.

Forkert ernæring i skolealderen øger risikoen for følgesygdomme i voksenalderen. Men forkert ernæring har også allerede håndfaste konsekvenser i skoletiden: Hvis man ikke får noget ordentligt at spise i løbet af dagen, kan man ikke koncentrere sig. Skolepræstationen bliver simpelthen ringere.

De madvaner, vi lader vore børn vokse op med, skal danne udgangspunkt for de voksne, vi ønsker de skal blive.

Forslagsstillerne støtter fødevareministerens nye ordning, men ønsker med forslaget om at etablere en pulje til forsøg med ernæringsrigtig og økologisk mad at sætte mere skub i ordningen.

Forslaget har udgangspunkt i beslutningsforslag nr. B 52, folketingsåret 2001-02, 2. samling. Se Folketingstidende 2001-02, 2. samling, forhandlingerne side 1705 og 5601, tillæg A side 1190 og 1192 og tillæg B side 517.

Den tidligere ordning

Som led i finanslovaftalen for 2001 mellem regeringen (Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre), Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten blev der i perioden 2001-2003 afsat 50 mio. kr. årligt til forsøg med ernæringsrigtig og økologisk mad i skoler og daginstitutioner. Bevillingen blev afsat med henblik på at skabe bedre vilkår for børns mad og måltider og at fremme sunde kostvaner hos børn. Der skabtes endvidere mulighed for at styrke det arbejde, der allerede nogle steder var påbegyndt i amter og kommuner, samt mulighed for at sikre en større udbredelse og forankring af sunde bespisningsordninger. Af puljen kunne der bl.a. søges om tilskud til forsøg med ernæringsrigtig og økologisk mad i skoler og daginstitutioner, tilskud til kantinepersonale til kursus- og uddannelsesaktiviteter, til egentlige modelprojekter og til faglig støtte samt til evaluering.

Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri har den 9. januar 2002 over for Folketinget i svar på spørgsmål nr. S 148 (2001-02, 2. samling) oplyst, at der i 2001 har været indkaldt ansøgninger fra skoler, daginstitutioner og kommuner om tilskud til madordninger samt ansøgninger om tilskud til støtteaktiviteter og projekter.

Første ansøgningsrunde var den 15. juni 2001, og anden ansøgningsrunde havde frist den 15. september 2001. I første runde indkom i alt 1.515 ansøgninger fra enkeltinstitutioner om tilskud til madordninger med et samlet ansøgt beløb på 308 mio. kr. Heraf meddelte Sundhedsministeriet tilsagn om tilskud til 58 institutioner inden for et samlet beløb på 20,6 mio. kr. Tilskud til disse bevilgede projekter vil blive udbetalt af Direktoratet for FødevareErhverv i tilskudsperioden på 3 år. I anden ansøgningsrunde indkom 168 ansøgninger med et samlet ansøgt beløb på 362 mio. kr. Behandlingen af disse ansøgninger blev ikke afsluttet, før finansministerens cirkulære af 12. december 2001 om udgiftsstop trådte i kraft.

Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri oplyste i svaret på spørgsmål nr. S 148, at børnemadspuljen i lighed med øvrige tilskudsordninger ville blive vurderet i forbindelse med fremlæggelse af finansloven for 2002; men regeringen nedlagde puljen til forsøg med ernæringsrigtig og økologisk mad i skoler og daginstitutioner.

I aktstykke nr. 48 af 30. oktober 2001 til Folketingets Finansudvalg oplyste Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, at den store efterspørgsel efter de afsatte midler afspejler et udbredt ønske blandt mange skoler og daginstitutioner om at gøre en aktiv indsats for at fremme børns kostvaner. Fødevareministeriet forventede således fremover ca. 3.000 ansøgninger årligt til de planlagte kommende ansøgningsrunder om tilskud fra puljens midler, heraf størstedelen fra enkeltinstitutioner. Fødevareministeriet fandt det endvidere afgørende, at den viden og erfaring, som bliver opbygget i de bevilgede projekter, bliver systematisk indsamlet, behandlet og formidlet videre til de skoler og daginstitutioner, som ikke har fået tilskud fra Børnekostpuljen. Fødevareministeriet vurderede i aktstykket, at de afsatte midler ikke var tilstrækkelige til at sikre en spredningseffekt fra de skoler og daginstitutioner, som har modtaget tilskud, til de skoler og daginstitutioner, som måtte ønske at etablere mad- og måltidsordninger, men som ikke har modtaget tilskud. Fødevareministeriet vurderede desuden, at øget rådgivning til projekterne fra en central enhed ville øge sandsynligheden for, at iværksatte projekter ville blive forankret i skolerne og fortsætte, når statstilskuddet på et tidspunkt faldt bort.

Den nye ordning: »Alt om kost - smag for livet«

Fødevareministeren iværksatte i oktober 2002 initiativet »Alt om kost – smag for livet«. Der er afsat 20 mio. kr. til projektet, som løber indtil udgangen af 2004. Initiativet rummer tre dele: en hjemmeside, et rejsehold og en telefonhotline. Cirka halvdelen af de afsatte midler går til hjemmesiden, og de resterende 10 mio. kr. går til rejsehold, telefonhotline, markedsføring af »Alt om kost – smag for livet« og evalueringsprojekter af allerede eksisterende mad- og måltidsordninger.

www.altomkost.dk. er en hjemmeside under Fødevaredirektoratet. Sigtet med hjemmesiden er at give alle borgere adgang til Fødevaredirektoratets viden om mad. Hjemmesiden retter sig både mod privatpersoner og professionelle madfolk. En del af hjemmesiden er rettet mod etableringen af madordninger på skoler og i daginstitutioner.

Fødevaredirektoratets rejsehold er baseret på princippet om »hjælp til selvhjælp«. Rejseholdet består af ernæringseksperter fra Fødevaredirektoratet, som har erfaring med rådgivning om madordninger, og af fagfolk fra fødevareregionerne, som ved noget om hygiejne og indretning af køkkener. Rejseholdet yder faglig rådgivning til skoler og daginstitutioner inden for emnerne mad- og måltidspolitik, mad og ernæring, storproduktion af mad, fødevarehygiejne, dannelse af lokale netværk og økonomiske forhold. Det er gratis at få besøg af rejseholdet.

Hotlinen tilbyder telefonisk vejledning om etablering af mad- og måltidsordninger samt om ernæring generelt. Det er gratis at ringe til hotlinen.

Fødevaredirektoratet har i løbet af den første måned modtaget ca. 25 henvendelser om vejledning eller besøg af rejsehold. Fødevaredirektoratet forventer en stigende interesse i takt med, at informationsmateriale om projektet når ud til skoler og daginstitutioner.

Skriftlig fremsættelse

Ritt Bjerregaard (S):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om oprettelse af en pulje til ernæringsrigtig og økologisk mad i skoler og dagsinstitutioner.

(Beslutningsforslag nr. B 63).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.