Billigt at sikre slagtninger i Danmark
Niels Th. Dahl
JournalistJeg kan kun så stærkt som muligt appellere til, at man kunne lave nogle aftaler og holdningspåvirke medlemmerne i branchen. Jeg synes, 28 mio. lyder som et meget lille tal.
Ole Glahn
Fødevareordfører for Det Radikale Venstre
I 2006 blev der ifølge Fødevarestyrelsen slagtet i alt 21.528.157 svin i Danmark.
21.104.074 var på svin over 27 kg
2.714 var på svin under 27 kg.
421.369 var på søer og orner
Der blev eksporteret 4.096.058 svin fra Danmark
Heraf var
731.724 slagtesvin
3.364.334 avls- og brugssvin
Der blev solgt ca. 240 tons svinekød i Danmark i 2006.
Hvis de 28. mio., det ville koste at slagte alle svin i Danmark, skulle betales af forbrugerne, ville hvert kilo svinekød stige med knap 12 øre.
Det vil kun give de danske svineproducenter en samlet ekstraudgift på rundt regnet 28 mio. kr. årligt, hvis samtlige danske slagtesvin og -søer skal slagtes på danske slagterier i Danmark i stedet for at blive eksporteret - og dermed slippe for en dyretransport ud af landet.
Det fremgår af beregninger, Fødevarestyrelsen har foretaget i forbindelse med et svar til Folketingets Fødevareudvalg.
Tallets størrelse kommer bag på flere af Folketingets fødevarepolitikere, der mener, det bør give anledning til selvransagelse i svinebranchen: