Branchen bestemmer selv sukkeraftaler

Det er Danisco og Sukkerroeproducenterne selv, der laver aftaler om fordelingen af sukkerroemængderne. Her skal staten ikke blande sig.
Claus Iversen

Det er min opfattelse, at de fastsatte rammebestemmelser er hensigtsmæssige, idet de overlader stor fleksibilitet til branchen. Dette giver branchen mulighed for at planlægge produktionen bedst muligt.

Mariann Fischer Boel (V)
Fødevareminister
Det er tilladt for sukkererhvervet selv at lave brancheaftaler. I Danmark er det f.eks. Danisco og Danske Sukkerroedyrkere, der selv har fastsat regler om fordelingen af sukkerroemængderne.

Det oplyser fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) i et svar til Folketingets Fødevareudvalg, der har undret sig over, hvem der i praksis fastsætter reglerne og i hvilket omfang staten har mulighed for at fastsætte eller ændre reglerne.

Hun påpeger, at brancheaftaler samt kontrakter indgået mellem sælgere og købere af sukkerroer skal være i overensstemmelse med de rammebestemmelser, som er fastsat i EU’s markedsordning for sukker. Er de det, så kan staten ikke blande sig, og her i landet har det ført til, at Danisco og Danske Sukkerroedyrkere selv har indgået en aftale.

Staten har altså ingen mulighed for at fastsætte eller ændre brancheaftalen.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024