Dansk fiskeopdræt

Claus Iversen
Dokumentation
Regeringens havbrugsudvalg, "Udvalget vedrørende udviklingsmulighederne for saltvandsbaseret fiskeopdræt i Danmark", har afsluttet sit arbejde. Udvalget havde repræsentanter for erhverv, organisationer, institutioner og myndigheder med berøring til erhvervet og havmiljøet. Formand var tidligere fiskeriminister m.v. Karl Hjortnæs.

Udvalgets overordnede formål var at fremme en miljømæssig og økonomisk bæredygtig udvikling af saltvandsbaseret fiskeopdræt i Danmark. Der er dels tale om havbrug med netbure i åbent vand, dels landbaserede anlæg med indpumpning af saltvand.

Udvalget har i dag afgivet sin rapport med anbefalinger til fødevareminister Mariann Fischer Boel og miljøminister Hans Christian Schmidt.

Rapporten giver dels en aktuel beskrivelse af erhvervet og dets udviklingsmuligheder, dels en række anbefalinger, der skal fremme erhvervets udvikling under hensyn til miljøet.

Akvakulturproduktionen til havs har siden den første vandmiljøplan i 1987 været underlagt et særligt generelt loft for udledning af næringssalte. Havbrugsudvalget konstaterer, at erhvervets miljøpåvirkning ikke har særlig betydning for balancerne i de danske farvande, og peger derfor i sin rapport på en mere nuanceret bedømmelse af produktionstilladelser. Man anbefaler, at havbrugsbekendtgørelsen ændres således, at der ved behandling af produktionsansøgninger skal foretages en konkret afvejning af, om det enkelte havbrug vil få en væsentlig effekt i forhold til de beskyttelseshensyn, der ligger i regionplanernes målsætninger for vandområderne. For at lette denne proces har udvalget udarbejdet et teknisk grundlag for lokalisering af havbrug.

Udvalget har også set på nye muligheder for akvakultur, og peger bl.a. på opdræt af pighvar, tunge og torsk i recirkulerede landbaserede opdrætsanlæg samt kulturer med muslinger og østers som mulige udviklingsområder.

Endelig har udvalget set på mulighederne for en dansk satsning på teknologi- og systemudvikling inden for akvakultur. Grænserne for dansk eksport af teknologi og know-how er meget vide, i lyset af den globale prioritering af akvakulturudviklingen. Danmark skønnes endnu verdensførende indenfor etablering og drift af recirkulationsanlæg. Der er gennem mange år udviklet en stor og unik viden, som i dag eksporteres til hele verden i form af nøglefærdige anlæg til produktion af mange forskellige fiskearter. En stærkere forsknings- og udviklingsmæssig fokusering i sammenhæng med en tungere erhvervsindsats, kunne muliggøre opbygning af en betydelig eksport på dette område.

Fødevareminister Mariann Fischer Boel udtaler:

"Regeringens målsætning for dansk akvakultur er, at erhvervet skal have ordnede produktionsforhold, hvor både miljø og indtjening tilgodeses. Det skal bl.a. ske gennem en regulering, der er mere enkel og gennemskuelig end hidtil. Havbrugsudvalgets anbefalinger er i tråd med denne målsætning, og jeg håber, at rapporten vil blive et godt grundlag for den fremtidige administration af akvakulturproduktionen til havs.

Jeg har noteret mig de nye opdrætsmuligheder, som udvalget peger på. Danmarks Fiskeriundersøgelser har allerede et spændende forsknings- og udviklingsarbejde i gang på dette område, og jeg glæder mig til at se, i hvilket omfang vi kan udvikle en kommerciel produktion af nye arter.

Jeg har i det seneste år besøgt producenter af akvakulturudstyr, og det har imponeret mig, at mindre enkeltmandsvirksomheder formår at skabe så gode eksportresultater, som tilfældet er. Der er fortsat uudnyttet potentiale på dette område, og jeg håber, at rapporten kan medvirke til et bredere kendskab til denne sektors udviklingsmuligheder.

Jeg vil nu gennemgå rapporten sammen med miljøministeren. Regeringen vil snarest derefter tage stilling til den konkrete opfølgning på anbefalingerne."

Kontaktperson: Kontorchef Mogens Schou tlf. 33 92 37 23,
[email protected]


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024