Dansk GMO-forslag hænger i en tynd tråd

GMO: Miljøminister Ida Auken (SF) kunne ikke få et kvalificeret flertal for sit GMO-forslag, da det i fredags var oppe at vende på miljørådsmødet i Bruxelles. Nu vil Miljøministeriet bruge de næste måneder på at se, om man kan få lavet en ny aftale.
Per Bang Thomsen

Vi har ikke opgivet at finde en løsning endnu, men vi må erkende, at det bliver svært. Vi prøver at sondere terrænet for at se, om vi kan få lavet en ny pakke, der både tilgodeser de mere end 20 lande, som sagde ja til forslaget, og resten af landene, som afviste det. Det vil vi få endelig afklaring på enten i april eller i maj.

John Bæk Sørensen
Kontorchef i Miljøministeriets EU-kontor
Fakta
Sagen kort:
Sagen drejer sig om ændringerne af det såkaldte udsætningsdirektiv, der giver medlemslande mulighed for at forbyde eller hindre dyrkning af GMO'er i deres område.

I EU er der langt fra enighed om sagen, og konflikten står mellem lande, der ønsker, at GMO-reguleringen skal være styret af EU's organ EFSA, og lande, der mener, at medlemslandene selv skal have mulighed for at styre GMO-reguleringen. Danmark indtager sidstnævnte position.

Kommissionen har foreslået et kompromis, hvor man anerkender EFSA's vurderinger, men samtidig giver medlemslandene mulighed for at sige nej tak ud fra andre argumenter.


Kilde: Altinget | Miljø

"Det nemmeste ville være at smide håndklædet i ringen, og det kommer vi muligvis også til. Men det ville være kritisabelt, hvis vi bare gav op nu, og derfor vil vi gøre et sidste forsøg på at få skabt enighed om det danske forslag inden det næste møde i juni."

Det er meldingen fra John Bæk Sørensen, kontorchef i Miljøministeriets EU-kontor, efter det danske EU-formandskab i fredags led et nederlag under miljørådsmødet i Bruxelles.

Det var det danske kompromisforslag til en ny GMO-aftale i EU, som de 27 medlemslande skulle tage stilling til. Forslaget lægger op til, at de enkelte medlemslande selv skal kunne indgå aftaler med de enkelte GMO-producenter, inden der bliver givet godkendelse på EU-plan.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024