Dansk nationalpark rykker nærmere

I 2003 blev Lille Vildmose udpeget til pilotprojekt for en eventuel kommende nationalpark. Visionerne er at danne et stort sammenhængende naturområde.
Kristian Lund Pedersen
Dokumentation
I den forbindelse har Fødevareministeriet solgt sine arealer, der ligger midt i det naturskønne område, til Aage V. Jensens Fonde.

Aage V. Jensens Fonde overtog det 865 ha store areal 31. december 2003. Fondene arbejder for at bevare naturen og beskytte dyrene, og de ejer i forvejen ca. 5.000 ha af nationalparkens samlede areal på ca. 7.500 ha.

Det er nemmere at drive området og f. eks gennemføre naturgenopretning, når det bliver forvaltet under ét. Det er Fondenes ønske at inddrage lokalsamfundet i arbejdet ved eksempelvis at overdrage arealerne fra Fødevareministeriet til en lokal fond.

Staten købte oprindeligt ca. 3.200 ha i Lille Vildmose i 1936. Umiddelbart herefter blev en del af arealerne afhændet til Aalborg Portland Cementfabrik til afskæring af tørv til brug for fabrikkens brændselsforsyning.

Birkesøen gendannes
I 1950’erne blev der oprettet 39 husmandsbrug på en del af de øvrige arealer. Resten – knap 1.000 ha - er i en længere årrække blevet drevet som græsningsarealer, der bliver udlejet til landbrugsbedrifter gennem Vildmosetilsynet, Nordjyllands Amt.

En del af arealerne har desuden været bortforpagtet til sphagnumindvinding på længerevarende kontrakter.

I 1991 blev der rejst fredningssag for hele Lille Vildmose. Samtidig blev der udarbejdet planer for at gendanne Birkesøen, der for snart 250 år siden blev afvandet og inddraget til landbrugsdrift.

For at skaffe erstatningsjord til de berørte landmænd købte Fødevareministeriet Vildmosegården i 1999 og gennemførte en jordfordeling. Arealerne i Birkesøen er senere afhændet til Skov- og Naturstyrelsen.

Vildmosegården er afhændet til Sejlflod Kommune og danner nu rammen om Vildmosecentret, der er under opbygning til et besøgs-og aktivitetscenter med udstillingsfaciliteter.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024