Danske afgrøder vokser på halv kraft
Ingen forfatter
Ingen forfatter
Ingen forfatter
Af Henrik Høegh, Viceformand, Dansk LandbrugMen den nye spiral fortsætter. Korn, som skal bruges til foder, skal nemlig have et højt proteinindhold - og det har det danske korn ikke, da det ikke har fået gødning nok. Ergo er danske svineproducenter nødt til at indkøbe ekstra af det proteinholdige korn, der normalt importeres fra udlandet som for eksempel Tyskland. Det vil sige, at de køber korn, som er dyrket efter metoder, der ikke er tilladt i Danmark - korn som derfor har en højere pris end det danske.
Henrik Høegh
Viceformand, Dansk Landbrug
Dansk planteavl er sat på halv kraft, og de seneste 10 år er vores udbytte på markerne ikke steget. Jeg vil påstå, at årsagen for en stor del skyldes de skrappe regler for tildeling af gødning og pesticider, som vi har i Danmark. At miljøet skal beskyttes er uden for diskussion.
Men jeg mener også, at det er indiskutabelt, at de stramme danske miljøregler er blevet en spændetrøje for et stort eksporterhverv, som lever i et globalt marked.
Men problemet er ikke bare spændetrøjen. Det er den nedadgående spiral, som planteavlerne er hvirvlet ind i, som trækker tænder ud. Og nej det er ikke bare klynk, men et reelt problem.