Danske afgrøder vokser på halv kraft

DEBAT: Danmarks skrappe gødnings- og pesticidpolitik skader kornet og hjælper ukrudtet. Og værst af alt: Landmændene må derfor importere korn fra Tyskland, som må gøde afgrøderne langt mere. Det skader landbruget og gavner ikke miljøet, skriver Henrik Høegh fra Dansk Landbrug.

Men den nye spiral fortsætter. Korn, som skal bruges til foder, skal nemlig have et højt proteinindhold - og det har det danske korn ikke, da det ikke har fået gødning nok. Ergo er danske svineproducenter nødt til at indkøbe ekstra af det proteinholdige korn, der normalt importeres fra udlandet som for eksempel Tyskland. Det vil sige, at de køber korn, som er dyrket efter metoder, der ikke er tilladt i Danmark - korn som derfor har en højere pris end det danske.

Henrik Høegh
Viceformand, Dansk Landbrug
Af Henrik Høegh, Viceformand, Dansk Landbrug

Dansk planteavl er sat på halv kraft, og de seneste 10 år er vores udbytte på markerne ikke steget. Jeg vil påstå, at årsagen for en stor del skyldes de skrappe regler for tildeling af gødning og pesticider, som vi har i Danmark. At miljøet skal beskyttes er uden for diskussion.

Men jeg mener også, at det er indiskutabelt, at de stramme danske miljøregler er blevet en spændetrøje for et stort eksporterhverv, som lever i et globalt marked.

Men problemet er ikke bare spændetrøjen. Det er den nedadgående spiral, som planteavlerne er hvirvlet ind i, som trækker tænder ud. Og nej det er ikke bare klynk, men et reelt problem.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024