Delte meninger om ernæringsmærke

NYHED: Tirsdag lancerede forbrugerminister Lars Barfoed (K) et forslag til nyt ernæringsmærke. Forbrugerrådet er positivt, mens forslaget vækker skepsis hos andre.
Fakta
Principperne i ministerens oplæg til en ny ernæringsmærkning:

  • Forslaget omfatter principielt alle fødevarer (på nær enkelte undtagelser vil ingen produktgrupper være udelukket fra at kunne benytte mærkningen)

  • Mærkningen bygger på en vurdering af indholdet af næringsstofferne fedt, mættet fedt og sukker samt, hvor det er relevant, kostfibre

  • Kriterier, der udmøntes i ét grafisk udtryk, og som skal illustrere de tre eller fire forskellige mulige vurderinger

  • Ens kriterier for alle produktgrupper (dog forskellige kriterier for faste og flydende fødevarer)

  • En producent, der tilslutter sig ordningen, forpligter sig til at mærke alle sunde produkter, mens det er frivilligt, om man vil mærke usunde produkter.


  • Kilde: Forbrugerministeriet
    Fedt, sukker og i nogle tilfælde kostfibre. Det er de parametre, fødevarer skal måles på, hvis fødevarebranchen siger ja til forbrugerminister Lars Barfoeds (K) forslag om et nyt, frivilligt ernæringsmærke.

    ”Jeg vil gerne give forbrugerne mulighed for at hurtigt at kunne gennemskue at vælge ernæringsrigtigt i en travl hverdag. Ernæringsmærket forpligter aftaleparterne til at mærke de sundeste varer, og det kan hjælpe forbrugerne til at vælge mere sundt,” siger Lars Barfoed til Altinget.

    Frivillig ordning
    Forslaget lancerede han tirsdag på et møde med repræsentanter fra Forbrugerrådet, fødevareindustrien, detailhandlen og landbruget.

    Mærkningsordningen skal være frivillig. Men melder producenter og detailhandel sig til ordningen, forpligter de sig til at mærke sunde fødevarer, mens mærkning af usunde fødevarer blot bliver en mulighed.

    Altinget logoFødevarer
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Fødevarer

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024