Det kræver nytænkning at sikre en ordentlig EU-landbrugspolitik

Ministeren er grundlæggende enig i, at der skal ske en ensartet implementering af EU’s lovning i alle medlemsstater for at sikre et Indre Marked med lige konkurrencevilkår. EU bør fastholde en fælles landbrugspolitik, der overordnet sikrer lige produktionsvilkår for alle europæiske landmænd.
Tina Møller
Dokumentation

Spørgsmål 158:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen (pdf) af 21. januar 2003 fra LandboNord vedrørende fokusområder inden for EU."

Svar:

Jeg havde den 16. januar 2003 et interessant møde med LandboNords forretningsudvalg om resultatet af arbejdet i en studiekreds om EU. Studiekredsen havde opstillet en række prioriterede emner vedrørende den fælles landbrugspolitik. Grundlæggende er jeg helt enig i, at der skal ske en ensartet implementering af EU’s lovning i alle medlemsstater for at sikre et Indre Marked med lige konkurrencevilkår. Endvidere er det efter min mening også en grundlæggende betingelse, at EU fastholder en fælles landbrugspolitik, der overordnet sikrer lige produktionsvilkår for alle europæiske landmænd.

Det er ligeledes vigtigt at fastholde og øge konkurrenceevnen i europæisk landbrug ved at fokusere på innovation og forskning. Innovation var netop emnet for drøftelserne på det uformelle landbrugsministerrådsmøde i september 2002 under det danske formandskab. Derved blev der sat fokus på nødvendigheden af at styrke landbrugets og fødevareindustriens innovationsevne og sikre yderligere fremdrift i arbejdet med innovation. Der er efter min mening brug for nytænkning, hvis vi skal sikre en ordentlig og fremtidsorienteret landbrugspolitik i EU.

Kommissionen har som bekendt den 22. januar 2003 fremsendt forslag til reform af den fælles landbrugspolitik, hvor de centrale elementer er af horisontal karakter, så som afkobling, gradvis reduktion af den direkte støtte, overførsel af midler til landdistriktspolitikken og cross-compliance. Dertil kommer yderligere reformer af blandt andet korn og mælk. Regeringen arbejder generelt for en markedsorienteret udvikling af den fælles landbrugspolitik, som omfatter en fortsat tilpasning af EU-priserne til verdensmarkedet, en gradvis reduktion af den direkte støtte, samt en frigørelse fra de udbudsregulerende mekanismer. Studiekredsens forslag om afvikling af hektarstøtten over en 20-årig periode er i den sammenhæng meget interessant. Regeringen ønsker, at der lægges større vægt på fødevaresikkerhed, dyrevelfærd, integration af miljøhensyn og landdistriktspolitikken. Endvidere arbejdes der fra dansk side generelt i overensstemmelse med Folketingsbeslutningen (V13) af 5. november 2002 vedrørende den fælles landbrugspolitik.

Udvidelsen af EU betyder nye markeder med effektiv markedsadgang. Og det er vigtigt at notere sig, at de nye lande med det samme træder direkte ind i det indre marked. Man må regne med en relativt stor økonomisk vækst i de nye medlemslande, og det vil betyde større efterspørgsel efter kvalitetsprodukter – herunder også fødevarer. Desuden vil der være et marked for eksport af dansk viden og teknologi i hele fødevaresektoren, da der i de fleste nye medlemslande er brug for modernisering både i primærproduktionen og i fødevareindustrien. Udvidelsen må også forventes at medføre øget konkurrence for de danske producenter på visse områder.

Regeringen udsendte sidste år en naturredegørelse. Den indeholder nogle overordnede sigtelinier. I løbet af dette år vil regeringen udarbejde et udkast til handlingsplan for naturbeskyttelse og biologisk mangfoldighed, der bygger på denne naturredegørelse. Landbruget har en vigtig rolle i at passe på nogle af vore mest værdifulde naturtyper – først og fremmest overdrev, heder, enge, moser osv. - de såkaldte § 3-arealer. Sådanne arealer kræver en anden tilgang – f.eks. ekstensiv landbrugsdrift - først og fremmest ved at have dyr på græs.

Endelig er arbejdet med en ny Vandmiljøplan III sat i gang i Fødevareministeriet og Miljøministeriet, hvor målet er at finde frem til nye veje at mindske udledningen af næringsstoffer. I den forbindelse skal vi skal have større fokus på problemerne med fosfor. Det skal være en plan, der sikrer de miljømæssige målsætninger på den økonomisk mest effektive måde, og som i praksis er enkel at have med at gøre for landmanden og myndighederne. Regeringen vil gøre en betydelig indsats for at gøre den offentlige sektor meget mere brugervenlig og tilgængelig for såvel borgere som virksomheder.

 

Mariann Fischer Boel

/Jesper Wulff Pedersen


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024