Det røde GMO-guld

DR bringer i aften en dokumentarfilm om den danske forsker Carsten Meier, der ved hjælpe af en gensplejset plante kan finde miner. Han ser stort potentiale i GMO, men mener ikke, at virksomhederne har taget befolkningens frygt seriøst.
Lars Igum Rasmussen
Fakta
Det Røde Guld vises:

  • Onsdag 24/11 kl. 20.00 - DR1

  • Lørdag 27/11 kl. 12.10 - DR1

  • Tirsdag 30/11 kl. 09.00 - DR1

  • Mandag 06/12 kl. 24.00 - DR2

  • Kilde: Danmarks Radio
    Carsten Meier måtte sammen med et filmhold og sin projektkoordinator flygte fra Angolas hede sidste sommer med myndighederne i hælene.

    Nogen i landet var ikke vilde med den danske planteforskers opfindelse. En gensplejset plante, der skifter fra grøn til rød, hvis den vokser oven på jord, hvor der er landminer.

    Om det var frygten for GMO eller et manglende ønske om at gøre noget radikalt ved problematikken om de utallige mine, der dagligt dræber uskyldige, ved hverken forskeren eller filmholdet - den dag i dag.

    Men hvad Carsten Meier ved, er, at GMO har utrolige muligheder, som befolkningen ikke vil indse og industrien ikke vil hjælpen dem til at indse.

    Dokumentation

    Historien fra dokumentarfilmen om en GMO-plante, der kan finde landminer:

    For to år siden lykkedes det den unge danske forsker, Carsten Meier, at få en plante til at skifte farve fra grøn til rød, når den kommer i kontakt med sprængstof. Planten kan bruges til at finde landminer – og kan vise sig at være den revolution inden for minerydning som verden venter på.

    Samtidig er det et af de første eksempler på, at genmodificerede planter kan bruges til humanitært arbejde.

    Sammen med sin assistent, Anders Søndergaard, drager Carsten Meier til Angola for at afprøve planten udenfor drivhuset. Hvis planten kan stå distancen i Afrikas hede, kan den komme til at redde millioner af menneskeliv.

    Men for at blive taget alvorligt på den internationale scene er det lille danske firma, Aresa Biodetection, som Anders og Carsten er en del af – afhængig af, at der bliver skrevet en rapport.

    Firmaet hyrer en anerkendt britisk minerydningsekspert, Andy Smith, til at tage med til Angola for at iagttage arbejdet med planten, og skrive den rapport som kan blåstemple opfindelsen internationalt.

    Der er bare ét problem: For at kunne skifte farve er planten genmodificeret, og det bliver startskuddet til et psykologisk drama, som kommer til at true testen i Angola.

    "Det røde guld" er en dramatisk fortælling, som sparker en ny, tiltrængt indgangsvinkel ind i GMO-debatten. Andy Smith reagerer nemlig, som mange andre mennesker, følelsesmæssigt på GMO - og er utilbøjelig til at lytte til de biologiske facts.

    I Det Røde Guld er det for første gang de ”politisk ukorrekte”, som er heltene.

    Aresa er nemlig som pionere på området overbeviste om, at de kan redde verden ved hjælp af den kontroversielle plante.

    Kilde: Danmarks Radio


    Altinget logoFødevarer
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Fødevarer

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024