Dynamik i landbruget - men antallet af dyr er uændret

Svineproduktionen i Danmark stiger kun moderat i de kommende år
Kristian Lund Pedersen
Dokumentation
Brancheorganisationen Danske Slagterier samt Landsudvalget for Svin ser muligheder i regeringens udspil til forhandlingerne om en ny vandmiljøplan.

På et pressemøde mandag karakteriserede Danske Slagteriers formand, gårdejer Bent Claudi Lassen, regeringens udspil som et konstruktivt grundlag for de fortsatte bestræbelser på at sikre, at husdyrproduktion og miljø går hånd i hånd.

- Det er tilfredsstillende, at regeringen anerkender de resultater, der er opnået med de tidligere vandmiljøplaner. Også i svinesektoren er vi med på, at faldet i kvælstofudvaskningen skal fastholdes, og vi er parate til konstruktive drøftelser om, hvordan vi kan reducere fosforoverskuddet. Det er ligeledes vigtigt, at der er skabt forståelse mellem landbruget og naboer om, hvordan lugtgener kan reduceres - og at regeringen her bidrager til den nødvendige forskning, siger Claudi Lassen.

Han oplyser, at svineproduktionen i Danmark kun stiger moderat i de kommende år. Sidste år blev der produceret 24,4 mio. svin, i år ventes produktionen at blive på 24,5 mio. og i 2007 på 25 mio.

- Både de faktiske tal og Danske Slagteriers prognose tager luften ud af de påstande, som vi specielt inden for det seneste år har hørt fra mange sider - nemlig at svineproduktionen vil stige eksplosivt. Det er der ingen realiteter i! Ansøgninger til amterne om udvidelse af produktionen afspejler i vid udstrækning den kendsgerning, at svinene flytter adresse til nye og bedre stalde i takt med at der bliver færre bedrifter, understreger Danske Slagteriers formand.

Han henviser til Danmarks Statistiks opgørelse over udviklingen i husdyrholdet. Siden 1985 er svineproduktionen steget betydeligt, men i de senere år kun beskedent. I samme periode er kvægproduktionen faldet markant. Totalt set er antallet af dyreenheder i perioden næsten uændret.

- Udviklingen i husdyrholdet sætter landbrugets indsats på miljøområdet i relief. Kvælstofudvaskningen er faldet fra 311.000 tons i 1985 til 162.000 tons ved udgangen af 2002 - altså den halvering, der var målet. I svinesektoren vil vi ikke bruge de gode resultater som en sovepude, men skal tværtimod videre ad den vej, hvor muligheder for vækst kan kombineres med en lavere miljøbelastning, siger Claudi Lassen.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024