Egetræsflis fra USA

Claus Iversen
Dokumentation
Fødevareministeren: ”Der er brug for skrappere EU-regler for import af egetræsflis fra USA”.

Fødevareminister Mariann Fischer Boel har henvendt sig til EU for at få skærpet reglerne for import af egetræsflis fra Nordamerika. Det har hun i dag i et samråd fortalt Folketingets partier.

Baggrunden er frygten for at få indført egevisnesyge, som findes i Nordamerika, og som, hvis den blev spredt til Europa, kunne få samme konsekvenser som elmesygen, der efterhånden udrydder alle de danske elmetræer.

De gældende EU-regler stiller kun krav om, at flisen fremstilles af afbarket egetræ. Men en ekspertgruppe under Plantedirektoratet har netop konkluderet, at det ikke kan udelukkes, at den svamp, der forårsager egevisnesyge, kan være til stede i flisen, og at flisning af egetræ ikke giver tilstrækkelig stor sikkerhed for, at svampen er slået ihjel. Både ekspertgruppen og Udvalget for Planter og Plantesundhed anbefaler derfor en skærpelse af EU’s regler.

Fra dansk side er det nu foreslået, at egeflis fra Nordamerika skal være enten gasset eller varmebehandlet, sådan som kravene er til import af andre former for egetræ.

”Indtil EU-reglerne er ændret, vil vi afvise import af egetræsflis fra Nordamerika, med henvisning til ekspertgruppens dokumentation af risikoen. Det har vi hjemmel til i den såkaldte nødklausul i plantesundhedsdirektivet,” fastslår Mariann Fischer Boel.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024