Ekspert: Økologi kan ikke presses ned ovenfra
Per Bang Thomsen
JournalistFødevareminister Mette Gjerskov (S) præsenterede i begyndelsen af november regeringens nye økologipolitiske udspil, "En ny stærk økologipolitik - på vej mod en grøn omstilling".
Målet er at forøge andelen af økologi i det danske landbrug og hos de danske og udenlandske forbrugere, og Mette Gjerskov har bl.a. afsat omkring 20 millioner kroner i henholdsvis 2012 og 2013 til uddannelse, information og projektstyring i forbindelse med den økologiske omlægning af de offentlige køkkener.
Hvis alle offentlige køkkener skal være økologiske inden 2020, skal landets kommuner sørge for at få opbygget en stærk, økologisk forsyningskæde i lokalområdet.
Og man må samtidig ikke gøre sig nogle forhåbninger om, at en økologisk omlægning kan klares med et par eksterne konsulenter og et engangsbeløb til selve omlægningsprocessen.
Det fastslår Bent Egberg Mikkelsen, professor i ernæring og måltidsservice ved Aalborg Universitet, som netop har færdiggjort et større forskningsprojekt om, hvordan man omlægger offentlige danske køkkener til økologi.