Ekstra kontrol af ulovlige fødevarer i kufferten

Claus Iversen
Dokumentation
Fra den 16. til den 29. juni 2003 intensiverer Fødevaredirektoratet kontrollen med indrejsendes indførsel af animalske fødevarer fra udvalgte lande. I samarbejde med ToldSkat og Politiet vil Fødevaredirektoratet gennemføre en kontrolkampagne, som vil finde sted i Københavns Lufthavn i Kastrup.

Formålet er at begrænse indførslen af ulovlige fødevarer, som rejsende tager med til landet fra ferier og rejser til udlandet – særligt fra de tredjelande, der ellers ikke er godkendt til eksport af fødevarer til EU.

Animalske fødevarer kan overføre smitte til levende dyr. Tyskland var i 1996 ramt af klassisk svinepest, og i 2000 havde Storbritannien et udbrud af sygdommen. Begge svinepestudbrud var forårsaget af virusstammer, der ikke tidligere var konstateret i EU. Udbruddet af mund- og klovesyge i Storbritannien i 2001 var også forårsaget af virusstammer, der tidligere kun var konstateret i lande, som ikke er godkendt til eksport til EU. Der er stor risiko for, at indførsel af animalske fødevarer fra ikke- godkendte lande vil ske ved privat indførsel eller turisme. Det er baggrunden for at skærpe kontrollen med privates bagage.

Fra 1. januar 2003 er EU's regler for hvilke animalske fødevarer, som private kan indføre uden veterinærkontrol, blevet væsentligt skærpet. Skærpelsen er netop sket, for at undgå at rejsende bringer fødevarer med dyresygdomme ind i EU.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024