Endnu ingen gevinst af torskereguleringen

Ministeren har forståelse for, at Danmarks Fiskeriforening og de danske fiskere er utålmodige efter, at indkassere den forbedring, som de senere års anvendelse af selektive redskaber gerne skulle give for torskebestanden. Problemet er imidlertid, at denne gevinst endnu ikke har vist sig. Ministeren understreger, at tiden nu er til at øve indflydelse på de beslutninger, som meget snart skal træffes.
Tina Møller
Dokumentation

Spørgsmål 163:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen (pdf) af 29. januar 2003 fra Danmarks Fiskeriforening vedrørende iværksættelse af midlertidig torskegenopretningsplan. Ministeren bedes i særlig grad kommentere spørgsmålet om indførelsen af et system, der straffer anvendelse af større maskemål, hvor Danmarks Fiskeriforening har en meget vigtig pointe i forhold til de retningslinier et flertal i Folketinget har valgt."

Svar:

Til besvarelse af spørgsmålet henviser jeg til vedlagte svar til Bent Rulle, Danmarks Fiskeriforening på brev af 29. januar 2003.

For så vidt angår spørgsmålet om de begrænsninger der gælder for fiskefartøjer, der fisker med højere maskemål, skal jeg gøre opmærksom på at princippet for indsatsreguleringen er, at fartøjer, der fisker med redskaber, som anvendes i fiskerier, hvor torsk indgår – typisk stormaskede redskaber, får færrest havdage, mens fartøjer der fisker med redskaber, der anvendes til fiskeri efter andre arter med begrænsede bifangster af torsk, får flere havdage, selv om disse fiskerier hyppigt sker med mindre maskemål.

 

Mariann Fischer Boel

 

/Mogens Schou

Formand Bent Rulle København, den 7. februar 2003

Danmarks Fiskeriforening

H.C. Andersens Boulevard 37, 1.

Boks 403

1504 København V

 

Kære Bent.

Tak for dit brev vedrørende Fiskeridirektoratets udkast til regler for genopretningsplanen i Danmark.

Jeg har stor forståelse for at Danmarks Fiskeriforening og de danske fiskere er utålmodige efter at indkassere den forbedring, som de senere års anvendelse af selektive redskaber gerne skulle give for torskebestanden. Problemet er imidlertid, at denne gevinst endnu ikke har vist sig. Den biologiske rådgivning viser klart, at torskebestanden stadig er i en meget kritisk situation. Denne situation sammenholdt med at overkapacitet i torskefiskeriet kan medføre ulovlige landinger af torsk eller up-grading er baggrunden for den beslutning, der er truffet om et havdagesystem, der skal sikre, at torskekvoten kan opfiskes, men heller ikke mere end det.

Jeg har lagt vægt på at gennemførelsen af havdagesystemet sker så fleksibelt, som det overhovedet er muligt inden for de af EU afstukne rammer, så den praktiske tilrettelæggelse af fiskeriet generes mindst muligt, og således at andre fiskerier end torskefiskeriet berøres mindst muligt. Vi har som du ved, en vis mulighed for at få tilpasninger i EU-regelsættet i forbindelse med drøftelserne af den flerårige genopretningsplan som skal afløse den midlertidige ordning. Danmarks Fiskeriforening havde selv lejlighed til at drøfte dette spørgsmål under EU-Kommissionens besøg i Danmark den 20. januar 2003, hvor eneste punkt på dagsordenen var havdagesystemet og den efterfølgende flerårige genopretningsplan for torsk.

Jeg forstår det pres, der er fra fiskeriet, men jeg kan ikke stærkt nok understrege, at tiden nu er til at øve indflydelse på de beslutninger, som meget snart skal træffes og jeg vil derfor opfordre dig meget kraftigt til at deltage konstruktivt i overvejelserne om de tilpasninger i effortstyringen, som netop nu pågår.

 

Med venlig hilsen

 

 

Mariann Fischer Boel


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024