Enhedslisten raser over GMO-udspil

Enhedslisten vil forsøge at samle flertal i folketinget imod fødevareministerens netop fremsatte lovforslag om dyrkning af GMO-afgrøder.
Kristian Lund Pedersen
"Lovforslaget løser på ingen måde de problemer, der vil opstå, hvis gensplejsede planter slippes løs på danske marker. Der er ikke tilstrækkelig sikkerhed mod spredning til GMO-fri marker, og loven kan blive en trussel mod det økologiske jordbrug i Danmark. Sagen er den enkle at Danmark ganske enkelt er for lille et land til at have både GMO og økologi", siger Keld Albrechtsen, miljøordfører for Enhedslisten.

Der er tale om den såkaldte "Sameksistens-lov", som fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) fremlagde overfor Folketinget i sidste uge.

Et lovforslag der siger, at landmænd der dyrker GM-afgrøder skal lægge deres marker i sikker afstand af økologiske og konventionelle marker. Desuden skal landmænd, der ønsker at dyrke GM-afgrøder tage et GMO-kørekort og informere Plantedirektoratet, naboer og samarbejdspartnere, før de går igang.

Endeligt vil økologiske landmænd, og andre der ikke dyrker GMO-afgrøder desuden kunne søge plantedirektoratet om kompensation, hvis værdien af deres afgrøder er blevet forringet på grund af spredning fra nærtliggende GMO-marker. Denne kompensation skal betales af både GMO-landmænd og staten.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024