Er smiley’en oppe - og er den synlig nok?

Claus Iversen
Dokumentation
1.300 tilfældigt udvalgte butikker landet over får i sidste uge af februar tjekket, om de har smiley-rapporten hængende. Og om den hænger, så kunderne både kan se smiley’en og læse teksten. Gør den ikke det, vanker der bøder og dertil hørende sure smiley’er.

I oktober 2001 begyndte de første kontrolrapporter med de nye smiley’er at dukke op i butikker og restauranter m.v. Siden er de allerfleste virksomheder blevet kontrolleret, så rapporten bør nu være synlig i stort set alle supermarkeder, restauranter, grillbarer, pølsevogne, pizzeriaer, kantiner, hos bagere og grønthandlere – ja, overalt hvor forbrugere kan købe mad- og drikkevarer.

Smiley’en skal fortælle kunderne, hvor god butikken er til at overholde reglerne. Og derfor skal kontrolrapporten altid hænge fremme, så den er synlig for kunderne.

Reglerne er krystalklare og følges af de fleste. Men der er stadig nogle, som ikke har forstået dem eller har glemt at hænge rapporten op. Og nogle som ikke ønsker at have den hængende. Andre har gemt den så godt af vejen, at kunderne skal se sig godt omkring, for at finde den.

Indtil nu har 162 virksomheder fået bøde for ikke at hænge rapporten op.

- Det er uacceptabelt, at nogle virksomheder forsøger at gemme en dårlig smiley af vejen. Derfor sætter vi nu en kampagne i gang, som skal få smiley’erne op overalt. Og helst vil vi se glade smiley’er. Jo flere store smil, jo bedre resultat, siger fødevareminister Mariann Fischer Boel.

- I øvrigt vil jeg opfordre forbrugerne til, at de gør deres lokale fødevareregion opmærksom på restauranter eller butikker, hvor smiley-rapporten ikke hænger synligt fremme. Det kan være med til at effektivisere vores kontrol, siger Mariann Fischer Boel

Kampagnen kører i sidste uge af februar. Er kontrolrapporten slet ikke hængt op koster det en bøde på typisk 2.000 kr. Og naturligvis også en smiley med mundvigene nedad.

Resultaterne af kampagnen vil være klar i første uge i marts.

Yderligere oplysninger:
Henrik G. Jensen, vicedirektør i Fødevaredirektoretet, 33 95 60 06, mobil: 21 80 44 96.
Hanne Larsen, kontorchef i kontrolstyringskontoret, 33 95 60 08, mobil: 22 11 50 63.
Man kan også kontakte fødevarecheferne i de 11 fødevareregioner.

Information om smiley-ordningen findes på www.fdir.dk/smiley.
Her kan man også hente en font med smiley’erne.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024