EU arbejder mod mere økologi

EU Kommissionen offentliggjorde i sidste uge den længe ventede Europæiske Aktionsplan for Økologiske Fødevarer og Landbrug. Arbejdet for planen startede med et dansk initiativ for næsten syv år siden. Økologisk Landsforening og Landbrugsraadet hilser planen velkommen.
Lars Igum Rasmussen

Fremme af miljøvenlige kvalitetsprodukter er et af hovedformålene med den nye reform af EU's fælles landbrugspolitik. Derfor ønsker vi at give det økologiske landbrug et løft ved at sætte fart på informationen til forbrugerne og ved at styrke kontrolsystemerne og forske mere i økologisk landbrug og produktionsmetoder.

Franz Fischler
EUs landbrugskommisær
Fakta
Nogle af planens 21 punkter:

  • En bred forbrugerinformationsindsats om økologi, samt EU's nye økologi logo-kampagner på linie med den der lanceres i Danmark til august.

  • Styrket forskning i økologiske fødevarer

  • Bred anvendelse af økologisk jordbrug i udvikling af landdistrikterne - økonomisk og naturmæssigt

  • Støtte til omlægning til økologisk jordbrug og efteruddannelse af landmænd

  • Brug af økologisk jordbrug i særlige drikkevandsområder

  • Styrkelse af økologiregler og kontrol


  • Kilde: Europa-Kommissionen
    De økologiske landmænd i Danmark er begejstrede over den handlingsplan, som EUs landbrugskommissær Franz Fischler offentliggjorde i slutningen af sidste uge.

    "EUs Aktionsplan for Økologi er en bred anerkendelse af økologi, og de konkrete politiske tiltag er et godt fundament for fremme af økologisk landbrug. Vi havde meget gerne set en mere proaktiv brug af økologi i EUs landbrugsreform og miljøpolitik, men vi kan kun rose kommissionens stærke opfordring til medlemslandene om at fremme økologisk landbrug," siger Knud Erik Sørensen, der er formand for Økologisk Landsforening og den danske repræsentant i IFOAM's EU Gruppe.

    Økologisk Landsforening er især glade for kommissionens fokus på omlægning af offentlige indkøb til økologi samt fastholdelse af den økologiske sektors høje troværdighed hos forbrugerne.

    Hovedpunkterne i planen er: Mere information til forbrugerne om økologisk produktion og økologiske fødevarer; bedre kontrol med produktionen og mere forskning skal sætte skub i økologien i EU-landene.

    Altinget logoFødevarer
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Fødevarer

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024