EU enige om forbud mod fiskeudsmid

KORT NYT: EU's ministre har besluttet, at alt udsmid af fisk skal stoppes. Men et totalforbud mod at smide fisk ud kommer først i 2019.
Anne Justesen

EU's fiskeriministre blev natten til onsdag enige om et udsmidningsforbud af fisk. Allerede fra næste år bliver det forbudt at smide makrel, tobis og sild overbord, men først i 2019 vil det være totalt forbudt at smide fisk ud. 

Den danske fødevareminister, Mette Gjerskov (S), glæder sig over, at det udsmidningsforbud, som Danmark forhandlede på plads under sit EU-formandskab tilbage i juni-måned, dermed står fast:

"Det er dejligt, at enderne nåede sammen til sidst, og det er selvfølgelig særligt tilfredsstillende, fordi Danmark støbte fundamentet til den her aftale under det danske formandskab. Jeg er vældig godt tilfreds med, at vores forhandlingsresultat fra formandskabet har stået sin prøve i nat - og overlevet," siger fødevareminister Mette Gjerskov i en pressemeddelelse.

En aftale med undtagelser
Fødevareministeren havde dog gerne set, at forbuddet blev indfaset hurtigere. Hun arbejdede for et forbud allerede fra 2018, men det bliver altså først en realitet fra 2019.

Fakta
Aftalen om udsmidsforbuddet er en del af EU's fiskerireform. Før reformen kan indføres endeligt, skal den forhandles på plads med Europa-Parlamentet. Det irske formandskab håber at have en endelig aftale på plads i juni.

Kilde: Fødevareministeriet

Særligt Tyskland og Frankrig pressede på for at få forsinkelser og undtagelser.

"Flere lande gjorde opmærksom på særlige problemer, og alle ønskede undtagelser. Nu har vi givet mulighed for at smide fisk ud, hvis de ikke kan tages med i land, eller hvis de ikke er noget værd," siger Mette Gjerskov til DR. 

Udsmidsforbuddet gælder ikke de fiskearter, som man ved overlever, når de bliver smidt tilbage i havet. Der vil ligeledes være enkelte andre undtagelser i tilfælde, hvor det er svært at undgå bifangst.

Desuden vil det være muligt efter særlige regler at have et udsmid på op til syv procent, når aftalen er endelig indfaset.
Dokumentation

Det betyder reformen for danske fiskere:

Første fase: Udsmidsforbud for alle pelagiske arter og industriarter og laks i Østersøen.

Anden fase: Udsmidsforbud for - fiskerier i Østersøen efter arter, der er omfattet af fiskekvoter og ikke allerede indgår i første fase.

Tredje fase: Udsmidsforbud for fiskerier i Nordsøen og Kattegat efter torsk, kuller og hvilling, efter jomfruhummer, efter tunge og rødspætte, efter kulmule samt efter dybvandsrejer.

EU og Norge har tidligere indgået en aftale om udsmidsforbud i Skagerrak, der omfatter danske fiskere. Aftalen indebærer, at der træder udsmidsforbud i kraft i 2014.

Kilde: Fødevareministeriet. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024