EU-flertal for mærkning af farvestoffer

NYHED: Der tegner sig et flertal blandt EU's medlemslande for en mærkning – men ikke et forbud – mod de omdiskuterede azo-farvestoffer.
Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) mener ikke, Danmark kan forbyde azo-farvestofferne, før der foreligger en ny videnskabelig vurdering fra EFSA.
Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) mener ikke, Danmark kan forbyde azo-farvestofferne, før der foreligger en ny videnskabelig vurdering fra EFSA.Foto: www.colourbox.com
Niels Th. Dahl

Jeg er vildt rystet. Ministeren ignorerer os totalt.

Pia Olsen Dyhr
Forbrugerordfører (SF)

Alt tyder nu på en europæisk mærkning af de omdiskuterede azo-farvestoffer i bl.a. slik og sodavand.

Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) oplyste således på et samråd i Folketingets fødevareudvalg i går onsdag, at der er et kompromis på vej mellem EU-Kommissionen, EU's ministerråd og Europa-Parlamentet.

Mærkningen vil oplyse forbrugerne om, at azo-farvestofferne kan have bivirkninger på børn i form af hyperaktivitet.

Dokumentation

FAKTA:

Sådan kan forsigtighedsprincippet bruges:

"I henhold til Kommissionen kan forsigtighedsprincippet anvendes, når potentielt farlige følger af et fænomen, et produkt eller en proces kan identificeres gennem en videnskabelig, objektiv evaluering, men denne evaluering ikke gør det muligt at fastslå risikoen med tilstrækkelig stor sikkerhed. Anvendelsen af princippet sker med andre ord i forbindelse med risikoanalysen (som ud over risikovurderingen består af risikostyring og risikoformidling) og især i forbindelse med rammerne af risikostyringen, som svarer til beslutningstagningen.

Kommissionen understreger, at forsigtighedsprincippet alene kan anvendes i tilfælde af en potentiel risiko, og at det under ingen omstændigheder kan begrunde en vilkårlig beslutning. Anvendelse af forsigtighedsprincippet er med andre ord alene berettiget, når de tre forudsætninger - identifikation af potentielt negative følger, evaluering af eksisterende videnskabelige data og af omfanget af den videnskabelige usikkerhed - er opfyldt."

(Kilde: www.europa.eu)


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024