EU-forslag om berigelse af fødevarer går for langt

EU presser Danmark til at ændre regler om tilsætning af vitaminer og mineraler i fødevarer. Fødevareministeren kæmper imod.
Kristian Lund Pedersen
Dokumentation
Søde drikke med vitaminer og berigede lækkerier til kaffen. Det kan blive konsekvenserne af Kommissionens endelige forslag til harmonisering af reglerne for berigelse af fødevarer.

Forslaget, der blev fremsat i efteråret, er mere vidtgående, end Danmark kunne ønske sig. Kort før jul endte høringsprocessen i Danmark, og foran ligger nu en lang sej kamp for at få ændret forslaget under forhandlingsrunderne i EU.

Fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) siger: - Vores udgangspunkt er, at en balanceret og alsidig kost er tilstrækkelig til at sikre os de vitaminer og mineraler, vi har brug for. Samtidig må vi erkende, at berigede fødevarer er udbredt i flere lande omkring os. EU-forslaget vil da også betyde en øget beskyttelse af forbrugerne i mange medlemslande, men for Danmark er det nuværende forslag et tilbageskridt for forbrugerne. Hidtil har Danmark jo haft en meget restriktiv holdning til tilsætning af vitaminer og mineraler til fødevarer.

Danmark lægger afgørende vægt på, at der ikke gives tilladelse til berigelse af usunde fødevarer. Det vil sige, at søde eller fede produkter ikke bør kunne gøres ”sunde” ved tilsætning af vitaminer eller mineraler.

Det ville være i overensstemmelse med anbefalingerne i WHO´s rapport ”Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic Diseases, 2003” om stigningen i ernæringsrelaterede sygdomme.

- Uanset de andre landes holdning vil jeg arbejde aktivt for at forbedre forslaget. Det bør kun være fødevarer med en fornuftig ernæringsprofil, der må beriges, siger Mariann Fischer Boel.

Hun vil desuden arbejde for, at berigelsen kommer til at ske indenfor sikre rammer, der ikke er i modstrid med Danmarks ernæringspolitik. Friske, uforarbejdede varer som frugt, grøntsager, kød, æg og fisk må ifølge forslaget ikke tilsættes vitaminer eller mineraler.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024