EU-Kommissionen vil godkende klonede fødevarer

NYHED: Et større slagsmål om fødevarer fra klonede dyr er under opsejling i EU.
Fælles EU-regler for godkendelse af nye madvarer kan betyde klonet kød i Danmark.
Fælles EU-regler for godkendelse af nye madvarer kan betyde klonet kød i Danmark.Foto: www.colourbox.com
Niels Th. Dahl

Hvis vi siger ja til det her, siger vi også, at dyr ikke er levende væsener, men produktionsmaskiner.

Dan Jørgensen (S)
MEP
Fakta

Ved kloning kan der fremstilles en eller flere tro genetiske kopier af et dyr. Teknikken kan tænkes at blive anvendt i husdyrproduktionen på dyr, der udviser særlig nyttige egenskaber.

Endnu er kloningsteknologien på et forholdsvis tidligt stadie, og der er derfor bl.a. forøget dødelighed og andre skavanker på klonede dyr.

Det første klonede dyr i verden var fåret Dolly, der kom til verden i 1996.

Det er ikke længere kun et fjernt fremtidsscenarie, at mælken, det hakkede kød og bøfferne i de danske supermarkeder kan stamme fra klonede dyr.

I et forslag til ny forordning lægger EU-Kommissionen nemlig nu op til, at fødevarer fra klonede dyr under visse betingelser skal kunne godkendes til salg i hele EU - også selv om der i Danmark er forbud mod at klone dyr, der anvendes til almindelig fødevareproduktion.

Men planerne møder imidlertid modstand både i Folketinget og i Europa-Parlamentet. Parlamentet har således netop vedtaget en udtalelse, der opfordrer Kommissionen til at ændre forslaget, så det forbyder kommerciel kloning og salg af produkter fra klonede dyr.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024