EU kontrollerer den danske fødevarekontrol

Claus Iversen
Dokumentation
EU's fødevare og veterinærkontor (FVO) har gennemgået den danske kontrol med sporbarheden af oksekød og oksekødsprodukter. Oksekødet skal kunne spores tilbage fra butikken til den gård, koen stammer fra. Hovedkonklusionen er, at sporbarheden er i orden, men der er nogle svagheder i kontrollen som skal strammes op.

EU's regler for sporbarhed af oksekød omfatter obligatorisk mærkning, der gør det muligt at spore kødets vej fra stalden til køledisken. Reglerne er blandt andet indført for at fremme forbrugernes tillid til oksekød.

EU-kontrollen viste, at de danske myndigheders kontrol med virksomhedernes procedurer og dokumentation kan strammes på visse områder. Tilsynsmyndighederne skal vide mere om den enkelte virksomheds registrerings- og kontrolsystem og være omhyggelige med denne del af fødevarekontrollen. Kontrollen viste også, at det er lettere at spore kødet fra detailvirksomhed til besætning end fra besætning til detailvirksomhed, hvor det skulle fungere lige godt begge veje. Udover den obligatoriske mærkning af kød findes der en række frivillige mærkninger, som myndighederne skal godkende og kontrollere. FVO fandt, at virksomhederne i enkelte tilfælde ikke havde nogen dokumentation for godkendelse af den frivillige mærkning, og FVO mente derfor, at fødevareregionerne ikke havde foretaget den fornødne opfølgning.

FVOs kontrol omfattede også kontrolsystemet for levende dyr via det såkaldte CHR, Centrale HusdyrbrugsRegister, hvor alle kreaturer er registrerede. Her var FVO meget tilfreds med det danske system, men påpegede en til tider for lang sagsbehandlingstid, når der opdages fejl. Fødevaredirektoratet har imidlertid udviklet et system, der skal omorganisere sagsbehandlingen, og afventer i øjeblikket en endelig godkendelse af systemet. Dermed skulle problemet gerne snart være løst.

"Alt i alt synes vi, at vi har fået ganske pæne karakterer for vores kontrol. Vi retter op på de forhold, vi har fået kritik for. Fødevaresikkerhed har høj prioritet i Danmark, og er også vigtig for den danske eksport af fødevarer. Derfor skal tilliden til den danske kontrol være helt i top", siger vicedirektør Henrik G. Jensen.

Yderligere oplysninger:
Vicedirektør i Fødevaredirektoratet Henrik G. Jensen, tlf. 21 80 44 96.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024